Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mari

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suonenjoella, Kuopion seuduilla Savon maaseudulla vaeltavat mustalaisperheet kiesseineen. He yöpyvät maatalojen saunoissa ja porstuoissa, majoittuvat leireineen metsiin. Joillakin on pesäpaikkana kaukainen metsämökki, jossa asuu iso perhe ja tilanteen mukaan koko suku - joskus joukko ventovieraitakin.

Fannin ja Vihtorin lukuisasta lapsikatraasta ja taloudenpidosta huolehtii myös vanhempi tytär Mari - nuori kaunotar, jolla on sekä temperamenttia että sisua. Roosan ja Akselin vanhimpia poikia on tulinen Kasimir. Kun perheet osuvat samalle seudulle yöpymään, nuorten silmät iskevät kipinää ja väistämätön tapahtuu. Kasimir kaappaa Marin kiesseihinsä ja hurja pakomatka alkaa. Alkuun Mari on vastahakoinen mutta ymmärtää pian rakastavansa Kasimiria niin hyvässä kuin pahassa.

Mari on kertomus maaseudulla elävistä ja kiertävistä mustalaisista ja heidän elämäntyylistään sekä tavoistaan. Kirja on myös kertomus mustalaisnaisen alistetusta asemasta heimossa. Naista lyödään ja laiminlyödään mielin määrin. Vaikuttaa siltä, kuin nainen ei voisi tehdä oikein edes tehdessään oikein. Teon oikeellisuudesta päättää mies. Mieskin voi toki olla hyvä ja oikeudenmukainen niin halutessaan. Päähenkilöt ovat ennen kaikkia myös nuoria ihmisiä ja tuntevat sekä toimivat kuten nuoret ja kokemattomat ihmiset.

Romaani sijoittunee 1900-luvun puoliväliin ja siitä toki ovat ajat jo muuttuneet romanikulttuurinkin piirissä. Baltzar on Suomen ensimmäisiä romanikulttuurin kuvaajia ja väkevän kuvan hän kertomuksessaan antaakin.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

158

Kustantaja