Meidän herramme muurahaisia

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Videot

Tyyppi

pakinakokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Merkkiteos suomalaisen pakinataiteen historiassa, kirja jossa Aapeli on vakavimmillaan – ja parhaimmillaan. Pikkukaupungin ihmiskohtaloista punoutuu yhtenäinen kudos, kokonainen pienoismaailma. Ymmärtävään huumoriin yhdistyy syvää, kriittistä elämäntuntemusta.

”Kaukaisena esikuvana on ollut ’Spoon River antologia’, mutta tulos on tyystin persoonallinen: ihmiset kertovat itse tarinansa paljastaen pettymyksensä, rikkeensä, toiveensa, kuvitelmansa. ’Meidän herramme muurahaisia’ on sodanjälkeisen kirjallisuutemme paljastavimpia, armottomimpia pikkukaupunkikuvauksia; siinä tehoaa sekä ytimekäs esitystapa että terävä ihmisnäkemys.
(takakansitekstistä)


- - -

Meidän herramme muurahaisia: kavalkadi pienestä kaupungista sisältää 43 novellimaista yksinpuhelua. Jokainen on yhden asukkaan tiivis puheenvuoro, joka kuvaa puhujan lisäksi terävin välähdyksin muita kaupunkilaisia. Osalla henkilöistä on kuopiolainen esikuva ja osa on kehitelty Simo Puupposen Kuopiossa kuulemista tarinoista. Teoksen motto on lainattu Edgar Lee Mastersin (1868-1950) Spoon River Antologiasta, jonka tarinoita kertovat hautakivet ovat toimineet Aapelin kavalkadin kaukaisina esikuvina.

Viisivuotiaalla Ilonalla on pienet onnen aiheet. Viulunsoittaja Kalle Mykkänen kohtaa tyynesti elämän kolhut. Kuuro ja sokea Herman Heinrich Riippa haluaisi elää kauan, koska pitää maailmaa ihmeellisenä. Lakimies Anders Pelleniukselle ei ole annettu omaa puheenvuoroa, mutta muiden kertomuksista selviää hänen häikäilemättömyytensä ja vallanhimonsa. Muka sinisen vuohen nähnyt Kaarson, entinen renki, koituu Pelleniuksen kohtaloksi. Kunnanvaivaisen, Kaarsonin, hulluus ja Pelleniuksen valta ja varakkuus törmäävät kirjaimellisesti toisiinsa.

Aapeli kuvaa kaupungin pienoismaailmaa ja sen muurahaisten tuntoja myötäeläen ja humoristisesti, kaupunki asukkaineen on totuttua lohduttomampi. Aapeli arvostaa ja kunnioittaa teksteissään ihmistä, mutta hän näyttää nyt myös epämiellyttävät ja raadollisetkin piirteet. Pikkukaupunki-idylli on saanut kitkeriä vivahteita.

(Tuhannet tunteet)
Sisältää 43 henkilön mukaan nimettyä lukua.

Aiheet ja teemat

Alkukieli

text

Neiti Koskinen, lehtienmyyjä

Melkein viisikymmentä vuotta olen nyt yhtä kyytiä istunut torinkulmassa näitä lehtiä myymässä, niin että olen minä nähnyt maailmaa.
Talvella ihmiset ovat tavattoman ystävällisiä. He kysyvät kaikki, eikä minun tule kylmä siinä istuessani, viimassa, tuiskussa ja pakkasessa. Totta herrantähden minun on kylmä, vaikka olenkin vuorannut itseni ylt’ympäriinsä sanomalehdillä, niin että pahimmilla säillä olen kaulasta polvitaiteisiin asti yhtä julkista sanaa. Mutta ei passaa sanoa palelevansa. Yleisö arvelee muuten, että sen pitäisi osoittaa sääliä, eikä kukaan osta lehtiä monta kertaa säälistä. On se niin, juu.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kavalkadi pienestä kaupungista

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

145

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi