Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lykantropia

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ensimmäinen ja toinen maailmansota, rotuopit, vuoden 1929 pörssiromahdus, televisio, amerikkalaiset autot ja Berliinin olympialaiset, siinä ajan merkit.

Franziska Wolf ei asetu kategorioihin, joilla ihmisiä viime vuosisadan alkupuolella luokiteltiin. Hänet pakotetaan kirurgin kynsiin ja häntä painostetaan asettumaan hänelle varattuun rooliin, mutta keskiluokkaisen perheen kannalta laihoin tuloksin. Wieniläissuvun musta lammas lähetetään uhkaavan skandaalin vuoksi Etelä-Amerikkaan. Avioliitto Brasiliassa ei kuitenkaan suju kuten perhe suunnitteli, ja lopulta Francescoksi itseään nimittävä musta lammas palaa syntysijoilleen, vain lähteäkseen kiertämään Eurooppaa ja päätyäkseen viimein Lontooseen juuri ennen kuin Hitler hyökkää Puolaan ja Englanti julistaa sodan Saksalle.

Lykantropia kertoo ihmisistä, jotka kulkevat omia teitään sotien välisen ajan Euroopassa. Samalla se kertoo tästä ajasta, halustamme tarkastella ihmisiä biologian kautta mutta myös halustamme luoda itse itsemme ja elämämme. (Takakansiteksti)
Rotuopit kukoistivat maailmansotien välisessä Euroopassa aina Suomea ja Ruotsia myöten. Nouseva natsismi sieti huonosti yhtä lailla homoseksuaaleja kuin juutalaisiakin. Sukupuolieroja korostettiin luonnollisuuteen vedoten. Arjalaisen ihannenaisen odotettiin mukautuvan terveisiin elämäntapoihin, jotta hänen ruumiinsa tarjoaisi mahdollisimman otollisen alustan uuden sukupolven syntyä.

Gerry Birgit Ilvesheimon kolmannen romaanin päähenkilö on Franziska Wolf, joka syntyy Wienissä ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Kunniallinen perhe kummeksuu määritelmiä pakenevaa tyttöä, joka käyttäytyy kuin poika.

Isä vie Franziskaa asiantuntijoiden pakeille, jotka tutkivat, mittaavat ja lopulta operoivat hänet. Mitään fyysistä selitystä Franziskan oudolle käytökselle ei kuitenkaan löydetä. Häntä aletaan pakottaa ahtaaseen naisen rooliin hänen toistuvista kapinointiyrityksistään huolimatta.

Parikymppinen Franziska vaihtaa nimensä Francescoksi ja alkaa pukeutua kuin dandy, miehen vaatteisiin. Hän opiskelee intohimoisesti arkkitehtuuria, elää hedonistisesti ja rakastuu kauniiseen taiteilijattareen, Hannaan. Kun natsihenkiselle isälle selviää, mitä hänen tyttärensä puuhaa, järjestää hän Francescon pakkoavioliittoon Brasiliaan. Mutta edes avioliitto ei murra Francescon käsitystä itsestään. Uhmakkaasti hän päättää palata Eurooppaan, Berliiniin, jossa liehuvat hakaristiliput.

Romaanin nimi, Lykantropia, viittaa mielen sairauteen, jossa ihminen kuvittelee olevansa eläin tai muuttuvansa eläimeksi. Francesco vertaa itseään myyttiseen hirviöön, Minotaurukseen, joka on puoliksi mies, puoliksi härkä. Antiikin mytologiasta poimittu tarueläin kulkee Francescon kertomuksessa läpi hänen odysseiansa.

Francesco tuntee elävänsä Minotauruksen tavoin labyrintissä, vailla suuntaa tai päämäärää. ”Minun on löydettävä oma suuntani, sellainen jossa en seuraa kenenkään toisen jalanjälkiä”, Francesco pohtii. Romaanin aika-tila-rakennetta murtava sokkeloinen muoto jäljittelee labyrintin rakennetta.

Ilvesheimo löysi esikuvan päähenkilölleen tutkiessaan gender-käsitteen historiaa. Hän luki selvityksen nimettömäksi jääneestä intersukupuolisesta, joka syntyi 1800-luvun loppupuolella, leikattiin kuusivuotiaana ja kuoli vuosien vaeltelun jälkeen leikkauspöydälle Lontoossa. Romaanissa Francescon toisenlaista käytöstä ei kuitenkaan selitetä biologialla. Hän on mitä on itsepäisesti, ylpeästi ja selittelemättä.
Niina Holm - Sanojen aika
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

290

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi