Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Juuri kun helvetti päättyi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Sotaromaanien mestarin väkevä romaani arasta, vähän käsitellystä aiheesta.
Kertomus kahdesta vienankarjalaisesta heimosoturista, jatkosodan korvaamattomasta kaukopartiomiehestä, ja heidän kohtalostaan kun aselepo on muuttanut tilanteen.
Kirja siitä kuinka lyhyt on matka sankarista petturiksi.

Vienankarjalaiset ovat aina olleet kahden maailman rajalla. Kun suomalaiset vuonna 1941 etenivät Itä-Karjalaan, osa väestöstä tervehti valloittajia vapauttajina. Useat miehet palvelivat Suomen armeijassa, jossa heidän paikallistuntemuksensa ja venäjän kielen taitonsa olivat korvaamattomaksi avuksi, varsinkin kaukopartioinnissa.
Tällaisia heimosotureita ovat Yrjö Lukin ja Ilja Maksimainen, taitavia, rohkeita ja luotettavia. Yhdessä tehdyn vaarallisen kaukopartioretken jälkeen Jussi Purasen joukko-osasto on itse asiassa Yrjö Lukinille hengestään velkaa; ja miehet tietävät sen.
Sitten tulee aselepo ja Neuvostoliitto vaatii omiaan takaisin. Palanneiden miesten kohtalo olisi armoton. Mutta myös suomalaiset näyttävät hyljänneen entiset aseveljensä. Lukin ja Maksimainen päättävät yrittää Ruotsiin.
Ja nyt vasta Lukin on vaikeimman taistelunsa edessä: yksin, vaikeasti haavoittuneena, soutuveneessä pimeällä merellä, jossain kaukana edessäpäin Ruotsi…

Jorma Kurvisen romaani on kouraiseva lukukokemus isänmaattomista miehistä, joita suomalaiset vierastivat ja venäläiset vihasivat. Asiapohjaltaan tosi ja tutkittu kirja, jossa jännitys on latautunut äärimmilleen.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

324