Andersson-tarinat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Maailman kaikkien vahtimestareiden armoitettu ihanneminä, vanha mukava Andersson, saavutti aikoinaan sellaisen kuuluisuuden ja kansansuosion, että on ollut paikallaan julkaista hänen tarinansa oikein ”koottuina teoksina” – kunnia joka vain harvojen osalle lankeaa.
Hänen olemuksensa vaiheilla viipyy aurinko – myös silloin kuin ulkona sataa ja syksyn tuuli riipii puiden lehtiä – eikä hänen pieni ravintolansa sulje koskaan oviaan sinne kerran kotiutuneelta. Sen kantapöydän ääressä tapaavat toisensa kirjailija, taidemaalari, teekkari ja rautatienvirkamies, raisu nelivaljakko nuoruuden kevyesti kivetyllä tiellä. He liittyvät Anderssoniin näkymättömän yhteisymmärryksen sitein, ja vaikka heidän pillastunut menonsa onkin joskus kumoon keikahtamaisillaan ilmestyy Anderssonin kaikkivoipa käsi ohjaksia pitelemään, ja matka voi jälleen jatkua.
Nuoruus on kuitenkin vain ohimenevä ilmiö elämän pitkässä saatossa. Tulee päivä jolloin kirjailijan huomaa istuvansa jo hennosti vihertävällä oksalla, jolloin taidemaalari on pitänyt ensimmäisen näyttelynsä, teekkarista on tullut arkkitehti, ja rautatienvirkamies kasvattaa ruusuja jollain Sisä-Suomen asemalla. Silloin on aika heittää hyvästit kantapöydälle. Mutta Andersson on ajaton ja ikuinen, Andersson jää, ja hänen vaiheillaan viipyy edelleenkin lämpimän isällinen hyvänolontunne.
Matti Hälli on ”Andersson-tarinoillaan” aidannut virkistävän kosteikon nykyproosallemme. Niitä voisi verrata vasten valoa kohotettuun helmeilevään pikariin: pinnan poreileva pisarointi vaihtuu huomaamatta yhä syvempiin sävyihin-.
Ja sieltä jostain löytyy sokerikin pohjalta – ystävämme Andersson.
(takakansiteksti)
Tekijän yhdistämä laitos teoksista Ystävämme Andersson ja Vanha mukava Andersson.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kevyttä kertoilua

Ilmestymisaika

Sivumäärä

304

Kustantaja