Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Teo

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Tuomittu elämään oikein" – tätä Teon äiti Leena sanoo Teon nimen tarkoittavan, kun poika sitä pienenä kysyy. Teo on jo pienenä sisäiseltä rakenteeltaan sellainen, ettei kestä oman edun ajattelua eikä kilpailua. Teo oivaltaa jo varhain, että ainut tapa saada aitoa hyvää mieltä on pyyteetön auttaminen. Teo siis auttaa, ja tekee sitä kaiken aikaa – monien riesaksi.
Ihmisten auttaminen jatkuu aikuisiällä, ja Teosta tulee entistä yksinäisempi. Ainut joka jaksaa Teoa kuunnella on sisar Arja.

Arjan mies Jali on menestynyt työnarkomaani, jonka Teo päättää pelastaa. Pelastaminen tapahtuu erikoisella tavalla. Hän alkaa rakentaa miestä. Ensin on opeteltava pysähtymään, hiljentymään ja kuuntelemaan. Tätä harjoitellaan kontulalaisessa miesporukassa kaunokirjallisuutta lukemalla. Jali on kaikesta auttamisesta ja pyörityksestä niin sekaisin, että huomaa lähteneensä hullulta tuntuvaan yritykseen vasta kun hommaa on jo jonkin aikaa kestänyt.

Samaan aikaan Jalin vaimo Arja kokee Hollannissa kohtalokkaan romanssin, jonka seurauksena asioiden arvojärjestys monella tapaa muuttuu.

Sami Parkkisen romaania voi pitää eräänlaisen Itä-Helsinki -trilogian pääätösosana: romaanin tapahtumat sijoittuvat kahden edellisen romaanin tavoin itäiseen Helsinkiin, Kontulaan ja Vartiokylään.

Lämmin ja valoisa romaani, joka valloittaa kaikella sydämellisyydellään.

(Gummerus)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Valo huoneessa oli oranssisen rusehtavan hämyistä. Pari kertaa Poju oli nukahtanutkin kesken luennan, ja sitä pidettiin jo parempana saavutuksena kuin hermostunutta pyöriskelyä. Itse asiassa sitä pidettiin valtaisana saavutuksena. Olisiko niin, ettei tää saisi olla mikään suoritus, Poju ajatteli.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

182

Kustantaja