Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kortti määrää kohtalosi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Goytisolon kirjailijaveljekset Juan ja Luis ovat herättäneet suurta huomiota kotimaassaan Espanjassa ja myös ulkomailla. Barcelonassa v. 1931 syntynyt Juan Goytisolo on julkaissut tähän mennessä viisi romaani ja asunut vuodesta 1957 lähtien Pariisissa vapaaehtoisessa maapaossa; hänen veljensä Luis on vankilassa Espanjassa syytettynä poliittisesti epäilyttävistä kirjoituksista.

Kortti määrää kohtalosi on Juan Goytisolon esikoisromaani ja samalla hänen tunnetuin teoksensa. Se kuvaa madridilaista ylioppilasjoukkoa, joka on hylännyt opintonsa ja elelee jatkuvan joutilaisuuden, ilkitöiden ja juhlimisen merkeissä. Tehdäkseen jotain ratkaisevaa, joka lopullisesti katkaisisi sillat heidän takanaan, he päättävät murhata erään vaikutusvaltaisen poliitikon. Murhaajaksi valittu nuorukainen David ei kuitenkaan uskalla tehdä tekoaan jouduttuaan silmätysten uhrinsa kanssa. Epäröinnillään ja heikkoudellaan hän sanelee oman tuomionsa: ryhmän johtaja Medoza surmaa hänet. Romaani päättyy siihen, että Mendoza viedään vangittuna pois ryhmän jäsenten kieltäessä hänet katsomalla maahan.
”Kortti määrää kohtalosi” on vaikuttava, todentuntuinen draama kapinoivasta espanjalaisesta nuorisosta, joka oman luokkansa ideaalit hyläten pyrkii johonkin uuteen, ”kovaan” todellisuuteen. ”Paras espanjalainen romaani moniin vuosiin”, on amerikkalainen kirjailija John Dos Passos sanonut tästä teoksesta.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Asiasanayhdistelmät
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
263
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
277
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä