Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Taivasta lähinnä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Taivasta lähinnä” on romaani toisen maailmansodan saksalaisista hävittäjälentäjistä – kertomus nuorista ihmisistä, jotka suoraan koulunpenkiltä joutuivat vastatusten kuoleman kanssa, jotka kaipasivat kauneutta ja rakkautta ja jotka vihasivat sotaa. Günther Bloemertz oli itse yhdeksäntoistavuotias, kun hän joutui ensimmäisiin ilmataisteluihinsa, ja 20-vuotias, kun hän pahoin palaneena ja puoliksi sokeana tuli sotasairaalaan. ”Taivasta lähinnä” on saanut Saksassa suuren menestyksen, ei vähiten sen runollisuuden ja järkyttävän inhimillisyyden vuoksi, jonka nuori kirjoittaja on onnistunut luomaan teokseensa kuvaamistaan sodan kauhuista huolimatta.
Romaani kertoo ennen kaikkea ilmataisteluista, järkyttäväistä hetkistä silmätysten vastustajan kanssa. Se kertoo siitä, mitä lentäjä tuntee nähdessään vihollisensa kuolevan – se kertoo inhosta, turtumisesta ja saman kohtalon sitomien sotilaiden ystävyydestä ja toveruudesta. Romaani antaa myös järkyttävän kuvan Saksan rauniokaupungeista ja pommituksista.
Günther Bloemertz kertoo yksinkertaisesti ja aidosti, ihannoimatta sen paremmin sotaa kuin eri aatesuuntiakaan. ”Syvästi inhimillisempää ja samalla järkyttävämpää sotaromaania saa hakea”, kirjoittaa Turun Päivälehti.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Auringonkehrä loisti kirkkaan teräksensinisellä taivaalla. Pieni hävittäjäkone lensi sitä kohti, korkeusmittarin osoitin piirsi ympyräänsä merkistä merkkiin.
8 000 metriä.
Näkyvyys ei voi olla parempi, ajatteli lentäjä ahtaassa ohjaamossa. Tosin taivaanranta leijaili kevyensinisessä usvassa, mutta kaareva maankuori oli selvästi näkyvissä, ja nuori lentäjä melkein tunsi, kuin tuo jättiläispallo vieri mahtavana ja juhlallisena maailmanavaruudessa eteenpäin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

218

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä