Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jään ja tulen kevät

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Eläytyvä ja herkkä romaani pienen työläisperheen elämänehdoista Talvella 1940–1941 ja sitä seuraavana keväänä Saksa näyttää voittamattomalta ja Suomessa ajatellaan, että on yksimielisesti mentävä uuteen Eurooppaan. Tuomen pihapiirissä tapahtuu: Anna pääsee töihin ravintola Tatraan, hieman sotapainajaisistaan tointunut Lassi yrittää osansa perheen eteen, Hilda etsii paikkaansa uudessa maailmassa. Karjalan-siirtolainen Helvi Martiskainen palaa tyttärensä Marin kanssa. Varakas mutta sosiaalisesti valveutunut rouva Lehtivaara tuo väriä elämään. Äkkiä kaikki on toisin. Koko Eurooppa on liikkeessä. Saksa rynnistää kohti itää, ja Suomi liittyy rintamaan. Uskotaan, että kaikki on selvää muutamassa viikossa ja miehet pääsevät kotiin satoa korjaamaan. Mutta talvi tekee jo tuloaan kesän alla. Sarjan aiemmat kirjat Mustat morsiamet ja Rautayöt ovat ihastuttaneet monia: ”Rautayöt suorastaan huutaa jatkoa.” – Suvi Ahola, Helsingin Sanomat.
(Otava)
Romaanisarjan kolmannessa osassa eletään yhä välirauhan aikaa. Rautaöissä Anna Tuomen elinpiiri rajoittui tiukasti Kuopion Aleksanterinkadun pihapiiriin ja ahtaisiin kotioloihin. Jään ja tulen keväässä Annan maailma avartuu, hän aloittaa työt kodin ulkopuolella. Myös teoksen näkökulma laajenee välähdyksittäin Kuopion ulkopuolelle ja silloin tarkastelun kohteena on koko Suomen ja maailman tilanne. Uuden sodan uhka on entistä voimakkaampi.

Annan rinnalle keskeisiksi henkilöiksi nousevat Annan käly Hilda Tuomi ja nuori Juho Tiihonen. Hildan uuden elämän alkua, irrottautumista lapsuudenkodista ja työelämän muutoksia, kuvataan tarkkanäköisesti. Juhon kautta avautuu näkökulma Kuopion porvaristoon. Annan ystävyyssuhteet saavat uusia muotoja, ystäviään hän joutuu tarkastelemaan uudesta näkökulmasta. Romaanin naiset ovat solidaarisia toisilleen ja romaanissa myös käsitellään naiseutta eri näkökulmista.

Anna Tuomen elinympäristössä rakkaus ja välittäminen ovat vastuunottamista ja huolenpitoa, sanoilla ei rakkautta juurikaan tunnusteta. Huolenpito ulottuu myös oman ydinperheen ulkopuolelle. Sarjan teoksia yhdistää Kähkösen hienovireinen ja kuvauksessaan tarkka kieli sekä henkilökuvien moniulotteisuus.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

474

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

382

Kieli