Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Italialaistyttö

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kun Edmun tulee kotiin ollakseen läsnä äitinsä hautajaisissa, hän on vakaasti päättänyt palata jo seuraavalla junalla takaisin. Mutta vastoin tahtoaan hän sotkeutuu merkilliseen, päivänvaloa kaihtavaan juttuun, joka kätkeytyy hänen omaistensa sileältä näyttävän julkisivun taakse.
Kukaan heistä ei vastaan sitä kuvaa, minkä romaanin päähenkilö, neljissäkymmenissä oleva vanhapoika, on itselleen luonut. Ja yllätyksellisten tapahtumien jälkeen hän saa selville hätkähdyttäviä seikkoja ei vain sukulaisistaan vaan myös arasta, ujosta itsestään. Tapahtumissa näyttelee Maria –italialaistyttö – ratkaisevaa osaa.
Iris Murdoch on sijoittanut romaaninsa tapahtumat englantilaiseen pikkukaupunkiin ja valinnut kuvauksensa kohteeksi joukon ihmisiä, jotka keskinäisissä suhteissaan ovat joutuneet outoon, kiduttavaan kierteeseen. Hän käsittelee niitä surrealistisen tehokkaasti eikä epäröi tunkeutua salatuimillekaan alueille saadakseen selville totuuden.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Tekstinäyte

Työnsin ovea hiljaa. Ennen muinoin se jätettiin aina auki iltaisin. Varmistuttuani siitä että se oli lukossa, palasin kuutamoon ja katselin taloa. Vaikka oli vasta keskiyö, ei näkynyt ainoatakaan valoa. Kaikki olivat vuoteessa ja nukkuivat. Tunsin kaunaa heitä kohtaan. Olin odottanut kuolinvalvojaisia, hänen tähtensä, ja minun.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

193

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika