Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Körttikuhilas

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Körttikuhilaan tapahtumat sijoittuvat toistasataa vuotta sitten Pohjois-Savossa voimallisesti puhjenneen herätysliikkeen parhaisiin päiviin.

Tästä väkevästä uskonnollisesta liikkeestä ja sen johtajasta, erityisesti Paavo Ruotsalaisesta, on paljon kirjoitettu ja on yritetty ammentaa esille kaikki, mikä suinkin on ollut löydettävissä, niin myönteinen kuin kielteinenkin. Ja epäilemättä vielä vastaisuudessakin tämän suuren kansanmiehen elämä ja vaikutus tulee olemaan monen tutkijan mielenkiintoisena työkenttänä.

Jaakko Sahimaa, korpikirjailija ja pohjoissavolainen kansanmies, ei yritä yhtyä näiden tutkijain monilukuiseen joukkoon. Häntä kiinnostaa enemmän se osa körttikansaa, jonka nimet eivät esiinny herännäisyyden historian lehdillä, mutta joka kuitenkin omissa pienissä ympäristöissään koko elämänsä panoksella tahtoi toteuttaa Jumalan valtakuntaa.

Hän ei tyydy tarkastelemaan tätä erikoista kansanliikettä ulkopuolisen tutkijan silmin, vaan hän hakeutuu esivanhempiensa, tuon tummapukeisen kansan pariin ja elää yhdessä heidän uskonkilvoitteluaan. Silloin tällöin tulevat kuvaan mukaan myös tunnetut johtomiehet, ukko-Paavokin, samoin myös eräät herännäisyyden historian merkittävät tapahtumat. Mutta sittenkin kirjailijan elävän kerronnan varsinaisina kohteina ovat Tiina ja Jussi ja heidän kaltaisensa syrjäisten seutujen miehet ja naiset ja heidän ulkonaisesti yksinkertainen elinympäristönsä. (4. painoksen takakansiteksti)

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

268

Kustantaja

Kieli