Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Karmiina

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tuuve Aron ensimmäinen romaani on groteski aikuisten satu Karmiinasta, joka on viettänyt lapsuutensa maakellariin teljettynä. Karmiina on puoliksi kaunis ja puoliksi ruma, toinen puoli hänestä on häikäisevän kauniin nuoren tytön ja toinen puoli on rujo ja epämuotoinen. Vammansa hän on saanut heti syntymänsä jälkeen, äidin paiskatessa Karmiinan ja tämän kaksossiskon kaivoon. Äiti ja kaksossisko ovat kuolleet – tai niin Karmiinalle on uskoteltu.

Karmiina on opetellut maakellarissa maailmanmenoa naistenlehdistä ja sanomalehdistä, politiikkaa hän on oppinut kuuntelemalla seinän takaa kantautuvia keskusteluja. Niinpä Karmiina tietää miltä kodin täytyy näyttää, rakkauden tuntua ja millainen oikeudenmukaisen maailman tulisi olla. 17-vuotiaana hän murtautuu ulos vankilastaan ja lähtee kohti Kaupunkia. Matkalla hän päätyy teknobileisiin ja aktivistinuorten kommuuniin, jossa hänet valjastetaan mielenosoituksen keulakuvaksi. Karmiina itse tuskin tajuaa missä on mukana, maailma on kellarissa kasvaneelle vieras ja uusi, hän toimii kuin ymmärtämätön lapsi, toistelee kuulemiaan lauseita, eikä hän hallitse voimiaan tai raivoaan. Silti hän menee täydestä kohtaamiinsa ihmisiin, hänen pudottelemansa lauseet tulkitaan suuriksi viisauksiksi ja teknobileissä hänen coolina pidettyä tanssimistaan jäljitellään. Mielenosoituksen pyörteissä Karmiina törmää lopulta myös kuolleeksi uskomaansa sisareen, kuvankauniiseen oikeistonuoreen, Camillaan.

Karmiinan lisäksi teoksen keskeisiä henkilöhahmoja ovat muun muassa ylikonstaapeli Mielonen, pyörätuoliin sidottu entinen sydäntensärkijä Maisa ja syömishäiriöinen aktivistilesbo Ninni. Aro kuvaa henkilöhahmojaan lämpimän ymmärtävästi, he ovat läpeensä inhimillisiä kaikkine heikkouksineen ja naurettavuuksineen. Lohduttomasta alkuasetelmastaan huolimatta Karmiina ei ole synkkä romaani. Kerrontaa sävyttää Aron aiemmista novellikokoelmista tuttu absurdi huumori, Aro kääntää nyky-yhteiskunnan arvot ja ilmiöt nurinkurin ja nauraa niille yhdessä lukijan kanssa. Aro ei myöskään jätä elämän nujertamia henkilöhahmojaan vaille toivoa.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

270

Kustantaja

Kieli