Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Flanderin tie

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Flanderin tie on Pariisista Belgian rajalle johtava vanha tie, jota pitkin viholliskolonnat kautta aikojen ovat vyöryneet ryöstäen ja polttaen. Samaa tietä ratsastaa nyt nuori Georges, kirjan kertojaminä, rakuunarykmentissään joka on lähetetty pysähdyttämään saksalaisten panssarihyökkäystä toukokuussa 1940.

Kuumeisen kiduttavat muistot rankalaisten rintaman murtumisesta ja pitkästä sotavankeudesta täyttävät Georgesin mielen kaaoksena, jonka pyörteistä välähdyksinä nousevat yksityiskohdat liittyvät tien varrella nähtyyn; hajaantuneen rykmentin jätteet, mätänevä hevosenraato pellolla, palava kuorma-auto painavat yhä syvemmälle tajuntaan sodan lamauttavan päämäärättömyyden. Noiden mielikuvien rinnalla Georgesin tajuntaan nousee pitkä lemmenyö Corinnen kanssa - houkuttelevan kohtalokkaan naisen, jonka muisto kietoutuu oudolla tavalla useiden hänen toveriensa kohtaloihin.

Flanderin tie on erinomainen näyte 1950-60-luvun uudesta ranskalaisesta romaanista, joka ennen kokeilemattomilla teemoilla ja rohkealla tekniikalla etsi romaanitaiteelle uusia teitä. Yhdessä kirjailijatovereidensa Nathalie Sarrauten, Alain Robbe-Grilletin, Michel Butorin ja Samuel Beckettin kanssa Claude Simon on ollut luomassa romaanimuotoa, joka hylkää naturalistisen romaanin juoniainekset ja edustaa sen sijaan uutta, sisäistä realismia. Ilman varsinaisia taistelukuvauksia tai joukkokohtauksia hänen romaaninsa antaa karmean realistisen kuvan sodan sekasorrosta ja tappion katastrofista.

(Tammi, kirjan lievetekstistä)
Aiheet ja teemat
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
– – siis ääniä, jotka epätodellisina ja ruikuttaen huusivat jotain (varoituksia) ja jotka tavoittivat minut tuon kevätpäivän sokaisevan ja himmeän valon lävitse (kuin itse valo olisi ollut likaista, kuin näkymätön ilma olisi ollut kyllästetty sodan löyhkäävällä tomuisella kuonalla kuin samea likavesi) – –
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
256
Kustantaja
Kääntäjä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
270
Kustantaja
Kieli
Ensimmäinen julkaisu
kyllä