Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mesikämmen

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eino Leinon kolme eläintarinaa: Mesikämmen (1914), Musti (1916) sekä Ahven ja kultakalat (1918) ovat hänen myöhäiseltä huippukaudeltaan ja muodostavat omaelämänkerrallisen sarjan, vaikka ovatkin kukin itsenäisiä teoksia. Mesikämmen-tarina on nimetty "joulutarina vanhoille ja nuorille" -otsikolla.
Se on kirjoitettu 1914, ja vaikka otsikossa on maininta joulutarina, niin itse tarinassa ei tunnu olevan mitään jouluun viittaavaa. Tarina on kirjailijan oman elämänsä tutkiskelua eläintarinan kautta, joka vertauskuvallisesti kertoo siitä, kuinka maailma kohtelee taiteilijaa.

- - -

Kirja kertoo pentuna vangiksi jäävästä karhusta, joka joutuu sirkuksen suuren yleisön eteen tanssimaan ja ilveilemään. Mesikämmen tottuu sirkuksen tarjoamaan makeaan elämään ja huomion kohteena olemiseen mutta joutuu samalla hyväksymään myös orjuuden. Vähitellen karhu alkaa kuitenkin kaivata vapautta ja erämaita. Se vapauttaa itsensä väkivaltaisesti ja palaa takaisin synnyinseudulleen. Kirja kuvaa vertauskuvallisesti taitelijan kohtaloa, yleisön narriksi – ja suosikiksi – joutuminen on vieraannuttanut sen omimmasta itsestään ja vain vapautumalla siitä se voi löytää taas oman äänensä.

(Kainuun Eino Leino -seura)

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Rautatien asemaherrat olivat kerran kevättalvella karhunjahtiin lähteneet.
Mukana oli pyyntimiestä jos jonkin kaltaista, keihäsmiestä niinkuin pyssymiestäkin, olipa eräs silmälasi-päinen herra Helsingistäkin, sillä paitsi karhun tappamista oli kysymyksessä myös kuvasarjan otto "Eläviin kuviin".
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

joulutarina vanhoille ja nuorille

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

137

Kustantaja