Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kannaksen kasvatti aikuistuu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Karjalaispojan rehellisen rohkea, mutta niin hauska kertomus evakkojen uudellen juurtumisesta isänmaan kamaraan

Tämän kirjan kirjoittaja on aikaisemmin kirjoittanut Kannas-sarjan teokset Kannaksen kasvatti, joka valmistui 1985 ja Kannaksen kasvatti maailmalla, 1988.
Nyt valmistuneessa sarjan päätösteoksessa kirjoittaja kertoo sodan jälkeisestä rakentamisen ja elämänuskon vuosista, jolloin kukaan ei ollut mitään, mutta kaikki olivat jotain.
Kannaksen kasvatti aikuistuu on kirja, jossa Heimo Hyttinen kertoo, kuinka Karjalan katajainen kansa ei taivu eikä halua jäädä toisten nurkkiin, vaan maata ja korvauksia saatuaan alkaa sinnikkäästi rakentaa uutta ja ehompaa kotiaan sille paikalle, mistä heille kullekin on tuo palanen lohkaistu. Oli se sitten kallion lakea tai pala savista peltoa, se olisi kuitenkin isänmaata, johon heistä jokainen halusi juurensa juurruttaa. Kannaksen kasvatti oli yksi heistä, joka halusi myös jättää evakkokodin ympyrät ja yhdessä vanhempien kanssa rakentaa omaa kotia.
Rakentamisessa oli omat hyvät ja huonot puolensa. Usein tuli vastaan tilanteista, jotka oli selvitettävä keinoja kaihtamatta, mutta karjalainen huumori ja iloinen luonteenlaatu selvitti moiset harmit. Nuorella miehellä olisi useasti ollut mielessä monet hauskat, mutta velvollisuudentunto pisti kaivamaan mökin perustuksia kylän saviselle pellolle.
Valmistuneesta uudesta kodista oli sitten hyvä lähteä Suomen armeijaan, toista velvollisuutta täyttämään. Vastuu isänmaasta oli kasvanut samalla ja miesten kouluun puolustustaitoa oppimaan oli helppo lähteä, kun muisti ottaa huumoria ja ”nauruhermot” mukaan.
(takakansitekstistä)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

271

Kieli