Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mauri

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Otavan novellikilpailun 1983 voittajiin kuuluva Arja Puikkonen osoittaa esikoisromaanissaan ytimekkään, omaperäisen jännitteisen kerronnan taitoa, josta häntä jo novellien yhteydessä kiitettiin.
Mauri on tiivis, vakuuttava kuvaus erään työyhteisön ihmissuhteista, joita toiset käyttävät hyväkseen ja joiden alle toiset murentuvat.

Erään länsisuomalaisen lehden toimitukseen tulee kaksi uutta työntekijää: Marsa toimittajaharjoittelijaksi, Mauri tärkeämpään tehtävään. Mauri on reipas, hyväntuulinen ja nopea, tuntee oikeat ihmiset. Hän saa toimituksen luutuneisiin kuvioihin uutta vauhtia: jähmettyneet ihmissuhteet aktivoituvat, niin hyvät kuin pahatkin. Sitten Mauri kohoaa toimituspäälliköksi, ja alkaa vakiintumisen uusi aika.
Marsaa haukutaan eikä juuri ehditä tai viitsitä neuvoa. Mauri on kertaalleen käyttänyt häntä hyväkseen ja sittemmin kartellut. Avuton ja vetäytymään taipuvainen Marsa piiloutuu arkistoon, alkoholisoituu ja kadottaa vähitellen todellisuudentajunsa. Näin Marsa on se, joka maksaa laskun työyhteisön hetkellisestä tunneaallokosta, pettymyksistä ja pintaan nousseista turhaumista.
(takakansiteksti)
Toimitusharjoittelija Marsa ja aikaansaava maisteriksi valmistunut Mauri tulevat samoihin aikoihin töihin keskisuureen demarilehteen. Nuori nainen saa vastuulleen arkistonhoitoa, puolueen tukemaa Mauria aletaan nopeasti ajaa esimiestehtäviin ohi kokeneempien toimittajien.

Mauri ajaa Marsankin ohi nopeasti. Lyhyt suhde jättää jälkensä epävarmaan naiseen, johon myös puretaan toimituksen tulehtuneiden ihmissuhteiden synnyttämät paineet. Marsa eristäytyy ja etsii lohtua alkoholista, mutta Maurista hän ei saa itseään irti.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

140

Kustantaja