Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Helene

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Runeberg-palkinto 2004:
"Helene on syvällinen ja kunnioittava, mutta kaikesta idealisoinnista ja sentimentaalisesta palvonnasta vapaa romaani taiteilijapersoonasta ja taiteilijan työstä. Vaikka teos perustuu Helene Schjerfbeckin elämään, se on nähtävä ajattomana ja päähenkilönsä elämäkerran rajat ylittävänä tutkimuksena luovuudesta ja luovan työn vaativuudesta; kutsumustietoisuudesta ja tahdosta, jota taiteellinen työ edellyttää."


Tutkikaa taulujani. Sanon niissä kaiken. Kaiken mitä tiedän, ja enemmänkin.

Rakel Liehu katsoi kauan Helene Schjerfbeckin kuvia ja lähti vuosien matkalle etsimään ihmistä ja elämää niiden takaa. Matka vei elämyksiin ja purkautui romaaniksi, jossa kirjailija rakentaa taiteilijan elämän täyden kaaren. Teos kertoo tinkimättömästä lahjakkuudesta, aistivoimaisesta naisesta, salatun rakkauden kokemuksista. Ja avaa oven viimeisen huoneen yksinäisyyteen, puhuttelevan paljaiden omakuvien luo.
Pelkistyksen mestaria Liehu kuvaa intiimisti, vahvoin vedoin, jotka ovat kuin taiteilijan omasta siveltimestä.
(takakansiteksti)

Rakel Liehu on tutkinut kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin elämää, kulkenut taidemaalarin merkitsemissä paikoissa, sukeltanut hänen teoksiinsa ja tavoitellut hänen mielenmaisemaansa. Kirjailija maalaa kuvan herkästä ja vahvasta taiteilijasta, jolla on intohimoinen suhde taiteeseen ja taiteen tekemiseen. Hän kuvaa Schjerfbeckin yksinäisyyttä, sairautta, ulkopuolisuuden tunnetta ja vanhenemista. Mutta myös rakkautta ja ystävyyttä. Hän kertoo Schjerfbeckin elämään merkittävästi vaikuttaneista henkilöistä ja piirtää kiinnostavan ajankuvan 1800-luvun lopun suomalaisesta taide-elämästä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

465

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Nimi

Alanimeke

romaani Helene Schjerfbeckin elämästä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

514

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Nimiösivulla myös: Viimeinen myrskyinen (huone) ; Omakuvan arvoitus ; Confessions, puhetta kuolleille ja eläville ; Luumupuun alla. Ilmestynyt myös Kotimaiset valiot -sarjassa 2008