Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ihmiskunnan viholliset

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Ihmiskunnan viholliset on Mika Waltarin suurista historiallisista romaaneista viimeinen. Se kertoo Minutus Lausus Manilianuksesta, Valtakunnan salaisuus -romaanin Markus Mezentiuksen pojasta. Nuoruuden ymmärtämättömyydessään tämä hamuaa rikkauksia, suhteita ja asemaa, mutta joutuu maksamaan ahneudestaan korkean hinnan.

Romaanin sivuosissa tavataan mielenkiintoinen joukko Rooman historian ja Uuden testamentin henkilöitä.

(WSOY)
Kirjassa kerrotaan kristinuskon syntyvaiheita länsimaisen ajanlaskun ensimmäiseltä vuosisadalta. Päähenkilö Minutus on aluksi ateisti, jonka mielestä Rooman ja Kreikan jumalat ovat satuolentoja ja juutalaisten levittämä uusi kristinusko vain primitiivistä taikauskoa. Hän kohtaa toistuvasti Pietarin (Keefaan), Paavalin (Pauluksen) ja useita muitakin Raamatun henkilöitä ja joutuu myös monien Apostolien teoissa kuvattujen tapahtumien silminnäkijäksi. Monet Minutuksen läheisistä kääntyvät kristityiksi, mutta Minutus pysyy epäilijänä, vaikka hänen käsityksensä kristinuskosta muuttuukin vähitellen myönteisemmäksi. Uskon ja epäuskon välisen kamppailun on arveltu heijastelevan Waltarin omaa ongelmallista suhdetta uskontoon.

Päähenkilö Minutus myös seikkailee Rooman valtakunnan eri provinsseissa. Kirjassa kuvataan myös paljon valtakunnan poliittisia juonitteluja. Waltarin historiallisten romaanien tapaan monet kirjan hahmot ovat todellisia historian henkilöitä. Merkittävissä osassa on keisari Nero, jonka kanssa Minutus ystävystyy. Kirjassa kuvataan muun muassa Agrippinan murha ja Rooman palo.

(Wikipedia)
Minutus Lausus Manilianus, kiisteltyjen keisareiden Claudiuksen ja Neron aikalainen, kirjoittaa muistelmiaan juurikaan itseään säästelemättä. Kehyksenä on keisariajan Rooman valtakunnan armoton valtataistelu, imperaattoreiden kaikkivaltius ja orastava kristinusko. Tässä ympäristössä ei kai kukaan voi säilyä turmeltumattomana, ei ainakaan päähenkilö. Kuva antiikin Rooman maailmanmenosta on elävä ja muutamat myytit saavat varsin uskottavat selitykset. Samalla voi pohdiskella, ketkä oikeastaan ovat ne ihmiskunnan viholliset, joista kirja kertoo.

(Kirjavinkit)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

551

Kustantaja

Kääntäjä

Alanimeke

Rooman senaattori Minutus Lausus Manilianuksen muistelmat ajalta 46-79 jKr

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

774

Kustantaja

Lisätietoja

Ilmestyi kahtena niteenä, 1. Minutus roomalainen; 2. Poikani Julius. Kuudes painos v. 1983 yhtenä niteenä.

Sarjamerkintä