Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viimeisellä hetkellä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

H.R. Hallin (Rudolf Richard Ruth) Viimeisellä hetkellä on ensimmäinen suomalainen moderni scifi-romaani. Se ilmestyi jo vuonna 1922 ja oli ilmestyessään selvästi edellä omaa aikaansa. Kirja on huima tulevaisuudenkuvaus ja se kuuluu yhä kotimaisen scifin kärkeen. Viimeisellä hetkellä on edelläkävijä harvalukuisten suomalaisten tieteisromaanien joukossa. Se on ollut loppuunmyyty jo vuosikymmenet.

(takakansi Kirjayhtymän näköispainoksessa, myös Jalava julkaissut)

Hurja tulevaisuudenkuvaus käsittelee erityisesti ihmisten välistä eriarvoisuutta ja orjuuttamista sekä niitä vastaan kapinointia. Romaanin alussa päähenkilö herää kuolemanjälkeiseen elämään uudessa ruumiissa, pitkällä tulevaisuudessa. Maata on välissä kohdannut suuri katastrofi, ja uusi maailma on julmalla tavalla jakautunut.
(Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Kymmenien peninkulmain syvyydessä, merenalaisessa pimeydessä, kylmyydessä, jota vain ankara työskentely kykeni lievittämään, raatoi tuo tuomittujen lauma. Myrkylliset kaasut kaatoivat heikoimmat vajaassa kierroksessa, vahvemmat kestivät kymmenen, ja vankimmat, semminkin jos järki onneksi pimeni, voivat kuoriaisten keruussa ja metallin louhinnassa viettää satasen, jopa toistakin sataa kierrosta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

seikkailuromaani tulevaisilta ajoilta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

335

Kustantaja

Kieli