Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kylmä jälki

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jarkko Sipilä on taas kerran onnistunut vetävän jännärin kirjoittamisessa. Kylmä jälki on seitsemäs Kari Takamäki –dekkari, ja se jatkaa samalla tutun realistisella ja nyky-yhteiskuntaa peilaavalla linjalla kuin aikaisemmat Kari Takamäki romaanit.

Timo Ruoste on elinkautisvanki, joka on päässyt saattajan kanssa vapaalle oman isänsä hautajaisiin. Kysymyksessä taitaa kuitenkin olla vankilan puolelta virhearviointi. Ruoste nimittäin karkaa ja häviää Helsinkiin kuin tuhka tuuleen. Komisario Takamäki tiimeineen alkaa jäljittää karkuria. Mutkikkaaksi jutun tekee se, että Ruoste on niin sanottu tossuvanki, harmiton mitättömyys, jolla ei ole minkäänlaisia suhteita alamaailmaan, josta kukaan ei välitä ja joka ei ole väkivaltainen tai arvaamaton, mutta joka silti istuu elinkautista vaimonsa murhasta, omien sanojensa mukaan syyttä. Ei ole mitään, mistä etsinnät voisi aloittaa, ei kavereita, tyttöystäviä tai muita osoitteita, joista miestä voisi kysellä. Tapaus kiinnostaa tietenkin myös mediaa, onhan kyseessä lööppiuutinen, murhaaja ja vaimontappaja juoksee vapaana.

Sipilä rakentaa juonta tutulla tavalla, pikkuhiljaa. Hihasta löytyy aina jotakin uutta, mutta silti todellista. Henkilöhahmoihin on kirjojen myötä saanut tutustua paremmin ja tässäkin dekkarissa Kari Takamäen hahmo syvenee. Esiin tulee myös hänen roolinsa isänä, kun hänen poikansa joutuu kolariin. Isän ja poliisin roolit hämärtyvät ja Takamäki joutuu selittelemään pojalleen ratkaisujaan tämän yliajon suhteen. Mielenkiintoisin hahmoista on ehkä kuitenkin Suhonen, joka liikkuu alamaailman laitamilla kuin kala vedessä. Suhosen ja Salmelan, Suhosen lapsuuden ystävän ja nykyisen ”tietäjän”, suhde saa taas uusia ulottuvuuksia ja kiinnostavan käänteen.

Sipilän kirjoittamisen tyyli on pelkistettyä ja toteavaa, ja hän kuvaa rikostutkintaa tarkasti ja asiantuntevasti. Rikostoimittajan työnsä puolesta Sipilä tuntee hyvin rikostutkinnan uusimmatkin menetelmät ja tuomioistuinkiemurat ja hän tietää, miten mediaa käytetään hyväksi rikosten selvittämisessä. Näin hänen kirjojensa kautta lukijoille avautuu luotettavan oloinen ja realistinen näkymä poliisin työhön. Sipilä kuvaa yksityiskohtaisesti rikostutkinnan monia vaiheita ja tulee samalla välittäneeksi lukijoille poliisin asennemaailmaa sekä yhteiskuntakriittisiä kannanottoja esimerkiksi vankeinhoitolaitoksesta ja sen tehokkuudesta uusien rikosten estämisessä.

Kylmä jälki tarjoaa erittäin menevää luettavaa realistisen dekkarin ystäville kesäloman luppohetkiin.
Laura Norris - Sanojen aika
Jäätävä syyssade piiskaa Helsinkiä. Elinkautisvanki Timo Ruoste on saatettu vartioituna isänsä hautajaisiin. Kesken kaiken Ruoste harhauttaa yllättäen vartijan ja juoksee karkuun. Komisario Takamäen ryhmä saa tehtäväkseen palauttaa karkurin takaisin linnaan. Ruoste ei ole ammattirikollinen vaan tuomittu vuosia sitten vaimonsa murhasta, joten hän vaikuttaa vaarattomalta ja tutkimukset etenevät raukeasti. Pian tapauksesta alkaa kuitenkin paljastua yllättäviä asioita, ja äkkiä rutiinijuttu on sähköistynyt kilpajuoksuksi kuoleman kanssa. Kylmä jälki on Jarkko Sipilän seitsemäs komisario Kari Takamäestä kertova rikosromaani. Koko sarjan ajan Sipilä on pyrkinyt karuun realismiin kuvatessaan poliisien työskentelyä. Äärimmäisen todenmukaista poliisin arkea edustaa myös Kylmä jälki.
(Gummerus)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

320

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Kustantaja