Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vihreät oksat

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vihreät oksat on sukuromaani, jonka keskipisteenä on talo Lappeenrannan Kaivokadulla. Talossa asuu neljä sukupolvea naisia, ja tapahtumat ulottuvat keisarinajan varuskuntakaupungista nykypäivään. Lappeenranta oli ennen itsenäisyyttä, kuten Viipurikin, osa ”Vanhaa Suomea”, joka kuului Venäjälle 1700-luvulta saakka. Se oli kosmopoliittinen pikkukaupunki omaleimaisella tavallaan.

Hilda saapuu Varkaudesta neljän tyttärensä kanssa, hänen osansa on sopeutua kaupunkiin ja löytää sieltä jalansija. Hänen esikoistyttärestään Helenasta kasvaa suvun tukipylväs ja menestyvä liikenainen, kunnes 30-luvun lama iskee. Hänen tyttärensä Eevan parhaita vuosia synkentää talvisodan ja jatkosodan aika. Neljättä polvea edustaa Rea, joka kokee tehtäväkseen hyvittää perheen kärsimä petos. Kaikki sukupolvet ahertavat työssä päästäkseen vihreämmille oksille.

Kaivokadun talon naiset kokevat epäonnea miestensä suhteen. Kapina, sota ja lama vievät miehiä heidän rinnaltaan. Naisten kohtaloissa miehet esittävät lyhytaikaisia sankarinrooleja, mutta arki ja elämän eteenpäin vieminen jäävät naisten harteille.
(Tammi)


Lukijapalaute keväällä 2005: "Sain Pirjo Tuomisen romaanin Vihreät oksat joululahjaksi. Se on vaikuttanut minuun syvästi ja pidän sitä yhtenä parhaimpana romaanina minkä olen koskaan lukenut. Ja olen lukenut paljon. Toivon että viestini tavoittaa kirjailijan. Me Suomessa annamme aina liian vähän palautetta. Kiitos hienosta ja moniulotteisesta romaanista."

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

365

Kustantaja