Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Majakka vaikenee

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

On vuosi 1941, eikä jatkosotaa ole käyty vielä kuukauttakaan. Kapteeni Rönnin yksiköstä, joka on tottunut viettämään aikaansa korttia pelaten ja suuta soittaen, muodostetaan rannikkoiskukomppania ja heidät lähetetään saaristoon Rosalan tukikohtaan. Päivystys ja partiointi vaihtuvat pian luutnantti Nygårdin sulkeisharjoituksiin liukkaalla rantakalliolla, mutta kun vihollinen hyökkää Hangon ja Bengtskärin välissä sijaitsevalle Morgonlandin vartioasemalle, luutnantin äkseeraus alkaa tuntua lastenleikiltä.
Kahdenkymmenenkuuden miehen vahvuinen joukko-osasto lähetetään Bengtskärin majakkasaarelle, josta on suora näköyhteys Moskovan rauhassa Neuvostoliitolle luovutetulle Hankoniemelle. Kauas ulkosaaristoon suuntaa muiden mukana Tapani Uola, nuori armeijaakäymätön viulisti, joka ei osaa selittää edes itselleen miksi on värväytynyt vapaaehtoisena sotaan. Yli kaksimetrisellä Heikki Lahdella on puolestaan selvä syy värväytymiselleen: maailman meriä purjehtinut jättiläinen on sekaantunut laivalla tapahtumiin, jotka eivät kestä virkavallan tarkastelua.
Kun komppaniallinen neuvostosotilaita nousee maihin heinäkuisena yönä kenenkään huomaamatta, yllätytetyksi tulleet ja heikosti aseistautuneet suomalaiset ajautuvat mottiin majakkaan. Yön tunteina moni tulee tiensä päähän vihollisen ylivoiman edessä, ja alati harveneva miesjoukko vetäytyy yhä ylemmäksi majakan 252 porrasta.

Mikko Samulisen Majakka vaikenee pohjautuu tositapahtumiin. Se on vahva ja vaikuttava kertomus hajanaisesta miesporukasta, joka taistellessaan ylivoimaista vihollista vastaan hitsautuu vähitellen raudankovaksi iskujoukoksi.

(Tammen kotisivuilta)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

157

Kustantaja

Kieli