Miehen tehtävä

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Marraskuussa 1997 Marko Leino istui työhuoneessaan aivot tyhjäkäynnillä ja tuijotti näyttöpäätteen yläreunaan sinitarrattua lehtileikettä: ”Rakasta minua silloin kun rakkauttasi vähiten ansaitsen, sillä silloin sitä eniten tarvitsen.” Lausahduksen silmiin pistävä kömpelyys ikään kuin vahvistaa sen lapsenomaisuutta ja vilpittömyyttä vai onko kyseessä sittenkin vaatimus?
Yhtä kaikki lause antoi sysäyksen Miehen tehtävä –nimiselle novellikokoelmalle. miehen tehtävä kysyykin miten mies reagoi, ei niinkään miksi.
Novellien miehet ovat nuorallatanssijoita: pienikin muutos aiheuttaa putoamisen. Pienikin ele saa heidät ryhtymään joko äärimmäisiin kostotoimiin tai vajoamaan itsesääliin. Marko Leinon tyly tyyli vetää lukijan lähelle henkilöitä ja saa tämän samalla vetäytymään kauhistuneena. Jotakin hyvin tuttua henkilöissä on: väkivallan mahdollisuuden läsnäolo.
(takakansiteksti)


Miehen tehtävä on yhdentoista novellin kokoelma. Novellien päähenkilöinä pohjimmiltaan tavallisia suomalaisia miehiä ja yhdessä poika. Kokoelman miehillä on yleensä jokin ongelma, joka nousee tarinassa keskeiseksi. Esimerkiksi novellissa ”Oravanhäntä” päähenkilö Ilmari ei voi hyväksyä vaimonsa kuolemaa ja niminovellissa ”Miehen tehtävä” vaimo patistaa Askoa toimimaan kuin mies ja tappamaan kissanpennut, joita perheellä ei ole mahdollisuutta pitää.

Osassa novelleja on lopussa jokin ovela käänne, joka saa lukijan näkemään tapahtumat uudessa valossa. Niinpä novelli ”Pinokkio” haastaa lukijan tulkitsemaan, kuka lopulta huijaa ja ketä. Toisten loppu on väkivaltainen ja kärjistää tapahtumat äärimmäiseen pisteeseen, kuten mielisairautta käsittelevä ”Galilein kuut”. Kyse ei ole kuitenkaan varsinaisista rikoskertomuksista vaan miehen asemaa kriittisesti tarkastelevista kertomuksista.
(Matti Järvinen/ Sanojen aika)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Jos hän huomenna ottaisi ja ajaisi vaimon kanssa tänne, pysäyttäisi sillan alle ja osoittaisi seinää. Siinä sinulle aitoa miehekästä vallankumouksellisuutta eikä mitään käärmetyttöhöpinää, jota on helppo lasketella omassa kodissa kullan kalliissa nahkasohvalla röhnöttäen Nestlén cappuccino nenän alla.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

178