Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Moskovan enkeli

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun uusi naisvanki tuodaan Ljubjankaan, Moskovan pahamaineiseen vankilaan, hänen henkilötietonsa merkitään 'rautaiseen kirjaan': Jelena Puškova, syntynyt 1927, naimisissa neuvostoarmeijan everstin Andrei Sidorovin kanssa. Jelena odottaa lasta, hän on nälkäinen ja uupunut, mutta lähinnä häntä huolestuttaa mitä kertoa kuulustelijoille. On kerrottava kaikki, muuten he eivät ymmärrä, hän päättää.

Ja niin hän kertoo kaiken, kertoo naisvakoilijan elämäntarinan, selvittää kuinka Helga Wannenmacherista, lahjakkaasta puolansaksalaisesta koululaisesta ja kansallissosialistisen tyttöjärjestön aktiivisesta jäsenestä tulee Jelena Puškova, Moskovan enkeli, Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun luutnantti. Tie on pitkä ja katkera. Se kulkee pakkotyön ja vankeuden kautta, ja sen varrella saa kokea sekä äidin onnen että hädän kurjissa oloissa sairastavan lapsen takia.

Mutta armahduksen jälkeen, jonka hintana on liittyminen Neuvostoliiton turvallisuuspalveluun, älykästä ja kielitaitoista Jelenaa odottaa loistava tulevaisuus. Hän hoitaa tehtäviä eri puolilla Eurooppaa, näkee Neuvostoliiton Novaja Zemljalta Mustallemerelle ja Vladivostokista Karjalaan, tutustuu moniin neuvostojohtajiin kuten Staliniin ja Hruštševiin, viettää öitä sekä Stalinin että pelätyn Berijan pojan kanssa. Turvallisuuspalvelun johdon antamat tehtävät, tietojen hankinta ja ihmisten ryöstäminen, eivät kuitenkaan miellytä Jelenaa. Kerran toisensa jälkeen hän varoittaa pahaa aavistamattomia uhrejaan.

Turvallisuuspalvelusta ei niin vain vetäydytä yksityiselämään - hän saa odottaa komennusta Itä-Saksaan voidakseen ottaa ratkaisevan askeleen. Jelena Puškova muuttuu jälleen Helga Wannenmacheriksi.

Moskovan enkeli on vanhaa kunnon Olivieria, taitavaa kerrontaa, jossa juoni polveilee kuin yllättävimmissä trillereissä mutta joka kokonaisuudessa perustuu tositapahtumiin, nykyisin Frankfurtissa poikansa kanssa asuvan Helga Wannenmacherin elämään. (Kustantajan esittelyteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

naisvakoilijan tarina

Ilmestymisaika

Sivumäärä

398

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli