Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Viulu ja posetiivi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Itsenäisyytemme ajan ensimmäisenä vuosikymmenenä syntyi runsaasti monenlaisia yrityksiä kuten se, jota tässä romaanissa kuvataan posetiivitehtaana. Kirjan päähenkilö on yrityksen johtaja ja kirjanpitäjä, toimessaan tehtaan parasta ja sen osakkaiden etua katsova, mutta suurpiirteisyydessään ja monitoimisuudessaan yksityisseikkoja laiminlyövä. Tämän seurauksena ja deflation puristuksessa hän velkaantuu, yhtiön muiden osakkaiden pitäessä huolta omista eduistaan, ja on vihdoin pakotettu luopumaan yrityksestä osanaan suuri velkataakka. - Kuvauksen erikoisena ansiona on tunnetusti vilkas kerronta, harvinaisen osuvat henkilömaalaukset; ja lisäksi teoksen varsinainen juoni tarjoaa omalaatuista viehätystään lukijalle, pääpontenaan vankan elämänuskon säilyminen taloudellisesta ja terveydellisestä romahtamisesta huolimatta.

(Karisto)

- - -

Viulu ja posetiivi on saavuttanut sekä lukevan yleisön että arvostelijain tunnustuksen. Viimeksi maisteri Hugo Jalkanen U.S.:ssa lausuu teoksesta:

"Tekijä käy käsiksi asioihin, jotka kaipaavat tilitystä ja tuomioita. Inhimillinen itsekkyys ja voitonpyyntö keinoista välittämättä on aiheena hänen kuvauksessaan, jossa määrätyt henkilötyypit asetetaan hyvinkin kirpeästi paljastavan kriitillisen tarkastelun valaistukseen. Suorastaan herkullisen vistovasti mutta silti muhoilevan humoristisesti hän kuvailee posetiivitehtaan erästä osakasta ja aloitteentekijää, joka keplottelee itsensä irti kaikesta vastuusta silloin, kun liike näyttää olevan menossa nurin, mutta juonittelee itsensä sukulaisineen jälleen asioiden johtoon silloin, kun sen kaikahduksesta koituu koko hyöty hänelle edullisten huutokauppaostojen muodossa.
Mutta tekijä on käsitellyt aihettaan kaikista näistä ärsyttävistä ja vihastuttavista seikoista huolimatta niin vapauttavan huumorin voimalla, että kaikki raivostuttavat vääryydet, joita kirjan minä joutuu kärsimään, koituvat hänelle lopulta sisäiseksi voitoksi ja lukijalle nautittavaksi elämykseksi. Hän saa kokea, että rehellisyys ja sitkeä uurastus perii kuitenkin lopulta voiton väärintekijöiden ja lain rajoissa pysyttelevien rosvojen keplotteluista huolimatta. Näennäisessä leppoisuudessaan kuvaus kuitenkin sangen terävästi paljastaa kyynillisen huijauksen, toisten vahingoista, hyväntahtoisuudesta hyötymisen tavoittelun.
Karhumäki pitää kirjassaan huumoria kansallisena voimavaranamme hyvin varteenotettavana."

(Karisto)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

392

Kustantaja

Kieli