Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kahvila Sinuhe

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Lahteen. Jo kirjan nimi viittaa Aleksanterinkadulla sijainneeseen kahvilaan, missä kirjan nuoret tapaavat toisiaan. Kirjassa käytetään lahtelaisia paikallisnimiä ja kirjan henkilöt kulkevat tutuissa paikoissa. Mm. Pikku-Vesijärveä kuvataan näin: "Hanhet ääntelivät ruostuneilla äänillään tekolammikon äyräällä. Hätistelivät sorsia ja lokkeja ruokapaikoiltaan. Keskellä lätäkköä liikkui turvesaari. Linnut sillä kuin matkustajat pelastuslautalla, tuulen vietävinä. Lähempänä rantaa toimitti kaksi hapettunutta kuparipääskyä suihkukaivon virkaa. Ne oli asetettu siten, että siivet piirsivät päin vettä. veden ja metallin yhtymäkohdista sinkosi voimakas vesisuihku. Iltaisin neljä kirkasta lamppua valaisi suihkun alhaalta päin."

Kotipaikka saa nuorilta lahtelaisilta vuoroin kiitosta ja vuoroin kritiikkiä:

"Jalat kuljettivat hänet torille ja ylös Sinuhen portaita. Hän tilasi kahvin ja tuijotti pöytälevyyn. Kahvila oli hiljainen ja kuollut. Aivan tavallinen sunnuntainen kahvila, ei mikään Sinuhe, levysoitinkin epäkunnossa."
Eräässä kirjan kohtauksessa ollaan Paasikivenaukiolla:
"Junnu ja Mirkka kiusasivat toisiaan penkillä Paasikiven takana. Jokke vielä puuttui. Määräaikaa oli jäljellä muutama minuutti. Sovittiin, että Jokke sai tyytyä muiden päätökseen. Kaikki lähtisivät lavalle muutaman kilometrin päähän kaupungista. Pilvet olivat kulkeutuneet pois ja ilta lupasi hyvää. Oranssisen kuunkin.
- Lavalle se tiirailee presidenttikin. Junnun keksintö sai osalleen hyväksyvän naurun.
- Ja Danielson-Kalmari tuijottaa tossa vähän matkan päässä suoraan autoromuttamoa."

(Vellamon vinkit)
Ossi Ojala kuvaa romaanissaan nuorisoteatterilaisten ryhmää, joka parin syyskuukauden aikana joutuu kuohuntavaiheeseen ja kokee heräämisen omaan yksilöllisyyteen ja uusiin, eteenpäin kantaviin ihanteisiin.
Auli odottaa malttamattomana sopivaa hetkeä ilmoittaakseen sinuhelaisille suuren uutisensa: hänen näytelmänsä on hyväksytty nuorisoteatteriin. Mutta Taneli, Aulin läheisin, suree vain ruodikseen joutumistaan ja miten saisi Aulin tajuamaan rakkautensa vaatimukset, Mirkka ja Junnu kinastelevat tapansa mukaan ja Valtteri, ainoa heistä joka ei näyttele, höpöttää yhdentekeviä. Tunnelmaa pilaa vielä yksi ulkopuolinen: Jokke, Aulin tuleva luokkatoveri. Siitä päivästä alkaa säröily: kaikki he sulkeutuvat omiin ympyröihinsä, totutut normit eivät suo enää tukeaan. Aulin elämään astuu Jokke, ja hänen vaikutuksestaan uudet ongelmat vaativat ratkaisua, jonka vasta ensi-illan aattopäivät tuovat tullessaan.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

190