Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pantti

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Seuraleikkejä leikittäessä Laura oli joutunut kietomaan kätensä Jaakon, lomilla olevan sotamiehen kaulaan saadakseen panttinsa takaisin. Ja siitä kaikki sai alkunsa. Jaakko ja Laura menivät kihloihin, mutta Jaakko jäi kentälle. Laura tunsi olevansa tyhjän panttina. Hän oli pannut kätensä väärän pojan kaulaan. Koko elämänsä Laura oli pantannut, eikä saanutkaan sitä lunastaa. Ja pian hän olisi kokonaan yksin, unohdettuna, eikä kukaan tulisi häntä enää pelastamaan.

Laura pysyy kuitenkin tukevasti maankamaralla. Hän on verevä maalaisnainen, joka voimakkain käsin on tottunut itse tarttumaan onneensa.

Laura ei näennäisesti juuri piittaa naapurien puheista, mutta sitä jännittyneemmin naapurit seuraavat hänen ratkaisujaan. Ajatus kentällejääneen Jaakon paluusta täyttää koko kylän odotuksella - mitä tulee silloin tapahtumaan Ylitalolle, Lauralle, Jaakolle ja Laurille.

Iris Kähäri kirjoittaa naisen odotuksista ja häilymisestä eri ratkaisujen välillä. Kirja välittää lukijalle aidon länsisuomalaisen maiseman, ihmiset ja heidä puheensa, kylän elämän ja Lauran kehityskaaren lapsen ajatuksista vastuuntuntoisen naisen ratkaisuhin asti. Vanhan satakuntalaisen pitäjän koko väestö elää tämän tositapahtumasta aiheensa saaneen romaanin taustana.

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Ihmiset kun uskovat mitä niille uskottaa ja toivovat ja antava tapahtua, mutta oman talon nurkalla se ei tapahtua saa. Pankaas vain kertoen niin näette.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kieli

Osana julkaisua

Nimi

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua