Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pikku äiti

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirjailija kuvaa kirjassa vaikeaa äitisuhdettaan. Venäläissyntyinen äiti, joka ei koskaan oppinut suomen kieltä kunnolla saati tuntenut itseään Suomessa hyväksytyksi, jätti perinnöksi epävamuuden ja sivullisuuden tunteen lapsilleen. Kirjailija kertoo vanhenevasta äidistään ja tämän kuolemasta sekä muistelee omaa traumaattista lapsuuttaan.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Omakohtainen, monitasoinen kertomus äidistä ja tyttärestä, äitiydestä ja lapsen roolista sekä siitä miten osat lopulta vaihtuvat. Miten menneisyytensä synkät salat kätkenyt äiti kuollessaan viitoittaa tyttärelleen tien eteenpäin.

Raisa Lardot palaa omimpiin teemoihinsa. Sivullisuuden ja syyllisyyden tunnoista teos nousee yleiselle tasolle, vahvaksi puheenvuoroksi ihmisarvojen vanhenemisen ja kuoleman puolesta.
(takakannesta)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Äidin kasvot näyttivät usein yrmeiltä, hän oli vihainen. Hänellä oli kiire, emmekö me lapset tajunneet, pois tieltä siitä. Niin paljon tekemistä koko ajan, eikä kenestäkään apua, missään. Turhaan hän synnytti itselleen tuollaisen liudan, omiksi vaivoikseen vain. Että hän saattoikin olla niin tyhmä että meni miehelle. Ja mitkä oliva seuraukset: tupa täynnä toinen toistaan kyvyttömämpiä lapsia.
Se oli totta. Me aivan kuin lamaannuimme hänen lähettyvillään, emme kyenneet heilauttamaan kättäkään. Hän oli kuin tankkeri keskellämme, piti varoa, piti olla joka hetki valmis väistämään.
Tavallaan me esitimme patsaita siksikin, että olimme siten ikään kuin vähemmän olemassa, pienempänä taakkana äidille. Jos olisimme kyenneet, olisimme kutistuneet olemattomiin, niin pahoillamme olimme siitä, että olimme syntyneet.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kustantaja

Kieli