Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punainen kunniamerkki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

”Nuorukainen oli hämmästyksen huumaama. He olivat siis vihoinkin lähdössä sotimaan. Ehkä jo huomenna syntyisi taistelu, ja hän olisi mukana. Hänen oli pakko ponnistella hetkinen uskoakseen asian. Hänen oli vaikea uskoa ennakkotietoon, jonka mukaan hän tulisi olemaan mukana eräässä maan piirin suurista tapahtumista.”
Henry Fleming oli uneksinut taisteluista koko ikänsä. Pohjois-Amerikan sisällissota raivosi ja kasvatti hänen kiihkonsa ylivoimaiseksi. Hän ei enää voinut sitä vastustaa, vaan pestautui armeijaan. Mutta sota ei ollutkaan sellaista kuin hän oli kuvitellut. Ensimmäinen taistelu murskasi hänen sankarinhaaveensa pirstaleiksi pelon tarttuessa häneen lujin kourin. Lopulta Henry kuitenkin voitti itsensä ja kasvoi täysimittaiseksi sotilaaksi.
”Punainen kunniamerkki”, Stephen Cranen mestariteos, teki kirjoittajastaan klassikon. Crane kuvaa romaanissaan nuorukaisen – yksilön – sotakokemuksia, mutta antaa samalla havainnollisen ja todenmukaisen kuvan sodasta yleensä. Loistavalla psykologisella taidolla hän kuvaa nuorukaisen sielunelämää sekä niitä tunnelmia ja ajatuksia, joita sota hänessä synnyttää.
Tämä klassillinen sotaromaani on harvinaisen tuore ja sen taistelukuvauksissa on voimaa ja ruudintuoksuista elävyyttä. Impressionistisen keinoin Crane maalaa sodan suorastaan silmin nähtäväksi. Mutta ”Punainen kunniamerkki” ei ihannoi sotaa; teoksen todellisuus ja syvä inhimillisyys ovat ansioita, jotka vain harva myöhäisempi sotaromaani on tavoittanut.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Kylmyys loittoni vastahakoisesti maan pinnalta ja usvan hävetessä ilmestyi näkyviin kukkuloiden rinteille levittäytynyt nukkuvan sotajoukko. Maiseman muuttuessa ruskeasta vihreäksi sotajoukko heräsi ja alkoi vavahdella innosta kuullessaan huhuja. Se suuntasi katseensa teille, jotka vähitellen kasvoivat pitkistä, vetelistä mutauomista kelvollisiksi kulkuväyliksi. Penkereidensä varjossa meripihkaan vivahtava joki solisi armeijan jalkojen juuressa; ja öisin, jolloin virta tuli murheellisen tummaksi, saattoi sen toiselta puolelta erottaa vastakkaisen rannan matalien kukkuloiden kulmille sytytettyjen vihollisen leiritulien punaista silmää muistuttavan hehkun.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

189

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

katkelma Pohjois-Amerikan sisällissodasta

Ilmestymisaika

Sivumäärä

170

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

155

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

144

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä