Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Soutaja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ilkka Pitkäsen uudessa romaanissa on vaikuttavaa koruttomuutta ja vahvaa elämänmakua, sen ihmisissä kömpelöä ja vastustamatonta hellyyttä. Soutaja on kertomus vankilasta vapautuneesta miehen omaperäisestä ratkaisusta, vapaudesta joka maksaa vapauden.

Nuori, maalta etelään ja työttömyyteen ajautunut mies on sotkeutunut pikkurikollisuuteen ja jäänyt kiinni. Vankilasta päästyään hän katselee hetken pääkaupungin tuttuja ympyröitä, mutta toteaa ettei tämä on hänen elämänsä. Hän anastaa veneen ja soutelee syksyn kolme kuukautta ilman päämäärää Suomenlahdella, varastelee ruokansa, miettii ja katsele, tapaa ihmisiä vain kun on pakko. Hän on merellä ja hän on tyytyväinen jokaiseen päivään jonka on selvinnyt eteenpäin. Vielä hänellä on uskonsa: elämässä täytyy olla myös jotakin parempaa, jotakin jota kannattaa odottaa.
Lopulta rajut syysmyrskyt ja talven tulo pakottavat miehen maihin. Pienessä rannikkokaupungissa hän tapaa kaipaamansa naisen, mutta heidän tarinansa on jo ennalta tuhoon tuomittu.
Elämä heittelee ja uhkaa mennä ohi; kun siitä yrittää ottaa kiinni, käy vain huonosti – niin myös Anssin tapauksessa. Hänen kaltaistensa keinot selvitä elämän tuoksinasta ovat pienet. Ihmisyhteisöä voi paeta ehkä kolme kuukautta, sitten on jo haku päällä.

Pitkäinen on aikamme parhaita tulkkeja, hänen tekstissään on vankan toden tuntu. Tarkasti hän havainnoi ihmistä ja luontoa, kertoo millaista maailmanmeno on meren tuntumassa ja minkä arvoista on yksinäisen vapaus – vapaus joka on varastettua ja kuitenkin oikeutettua.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Yritin muistella, satoiko nyt neljättä vai viidettä vuorokautta peräkkäin. Päivisin en vedentulosta niinkään välittänyt, minulla alkoi olla jo hyvät varusteet niin että oikeastaan vain nautin soutelemisesta harmaalla ja hiljaisella, autiolla merellä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

245

Kieli