Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Lääkärin rouva

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Marja-Leena Mikkolan uusien novellien henkilöitä ovat lääkärin rouva, kuvanveistäjä, toimittaja ja joukko festivaalinuoria. Kaikkien kohdalla elämä on jollakin tavoin ajautunut umpikujaan, yksi on hitaasti irtautumassa miehestään, toisen työt ovat jumissa, kolmannen kohdalla arki ja todellisuus ovat sulkeutuneet ikään kuin takalukkoon. Mutta kukin heistä elää huomaamattaan muutosten aikaa. Satunnainen tapaaminen tai uusi ympäristö panee jotain liikkeelle. Marja-Leena Mikkolan romaanien voima on niiden lujassa ja herkässä realismissa, kuvatun todellisuuden runsaudessa. Kirja on Mikkolan toinen novellikokoelma ja seitsemäs teos.
(takakansiteksti)
Novellikokoelma koostuu neljästä novellista, joista kolmessa kuvataan elämässään tavalla tai toisella umpikujaan ajautuneita henkilöhahmoja. ”Lääkärin rouva” -novellin Sini elää asumuserossa miehestään ja pohtii avioliittoaan ja elämäänsä. ”Rakkaus kotiseutuun” -novellin Saku on kuvataiteilija, joka on matkustanut synnyinkaupunkiinsa maalaamaan freskoa kaupungintalon aulaan. Luovuus on hukassa, alkoholi hallitsee liiaksi elämää ja suhde naisystävään rakoilee. Myös ”Helleaalto” -novellin päähenkilö, toimittaja nimeltä Väiski, kaipaa elämäänsä muutosta: parisuhde on väljähtynyt ja elämä näyttää muutenkin tasaisen harmaalta.

Novelli ”Rakkauden kieli” poikkeaa hieman kolmesta muusta kertomuksesta, sillä siinä pääpaino ei ole niinkään yksittäisen henkilön kuvaamisessa, vaan ryhmädynamiikassa. Novelli on kiehtova kuvaus suomalaisryhmän matkasta festivaaleille Neuvostoliittoon. Mikkola kuvaa tarkkanäköisesti eri taustoista tulevien ja keskenään erilaisten ihmisten toimimista ryhmässä, vieraissa olosuhteissa: toiset ottavat vastuuta ja toiset taas pyrkivät pääsemään mahdollisimman helpolla.

Yhteiskunnallisuus on mukana tässäkin teoksessa, Sini ja Saku kokevat yhteiskunnallisen herätyksen ja ”Rakkauden kieli” –novellin henkilöt puhuvat paljon politiikkaa, sillä festivaalit, joiden vieraina he ovat, kietoutuvat politiikan ympärille.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
novelleja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
163