Kanerva ja yks juttu

Tyyppi

sarjakuva-albumit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus


Kanerva ja yks juttu kertoo kuinka kuoleman lähestyessäkin voi olla aihetta hymyillä, edes joskus. Kanerva opettaa meille, että elämä on hyvä, tässä ja nyt. Elämää jonka jätät elämättä ja iloitsematta, et voi koskaan enää elää uudelleen.

Kanerva ja Yks juttu kertoo meille kuinka Kanerva joutuu kohtaamaan oman kuolevaisuutensa sairaan mummon kautta. Kanervan mummo on vakavasti sairas ja lääkäri on antanut hänelle vain pari kuukautta elinaikaa.

Kanervan mielestä kuolemaakin pahempi asia on, että mummo ei halua enää elää. Mummo vain makaa sairasvuoteellaan eikä hän enää haluaa käydä ongella Kanervan kanssa. Ennen niin hauska ja iloinen mummo on jossain lähestyvän kuoleman takana piilossa ja tämä satuttaa Kanervaa syvältä.

Kanerva on kuitenkin lapsi ja sunnuntaiaamun loistavaa lentosäätä ei voi jättää käyttämättä. Elämästä on nautittava nyt. Ja huomenna. Elämä on hyvä tässä ja nyt.

Mutta mummon tila heikkenee kaiken aikaa ja Kanerva ja hänen uskollinen apurinsa Eero toteavat, että tilanne vaatii äärimmäisiä toimia.

Mummo on saatava hymyilemään. Kanerva ja Eero päättävät järjestää mummolle vielä yhden onnellisen hetken, vielä yhden ikimuistoisen kokemuksen ennen kuin väistämätön vaatii omansa. Kuolema ei ole syy lopettaa elämistä. Päinvastoin.

Mummo ei piristy yrityksistä huolimatta ja muut aikuiset yrittävät vain vaikeuttaa viihdytysjoukkojen työtä, mutta Kanerva ja Eero eivät anna periksi. Ja hiljaisena tähtikirkkaana yönä, muistojen kultaamassa paikassa kaikki lasten ponnistukset palkitaan. Mummo hymyilee heille. Vielä kerran. Kanerva, Eero ja mummo viettävät yhdessä onnellisen ja ikimuistoisen hetken. Tämän jälkeen myös Kanerva ja Eero ovat valmiita kohtaamaan väistämättömän pystyssä päin.
(markku-setä / Sivupiiri)


Pikkutytön herkkä sielunpeili.

Albumissa seikkailevat parhaat ystävät Kanerva ja Eero. Kanervan mummi on kuolemaisillaan, ja lapset päättävät tehdä hänen viimeisistä päivistään ikimuistettavia. He havainnoivat maailmaa omin silmin ja aikuisten antamiin selityksiin pohjautuen. Mutta eivät he sentään ihan kaikkea usko.

Albumin teemana on kuoleman kohtaaminen, mutta Tikkanen käsittelee vakavaa aihetta lämpimästi. Hän sai Masters of Arts 2006 -tapahtuman parhaan graafikon palkinnon. NYT-liite totesi perusteluissaan: "Vaikea aihe ilman synkistelyä. Loppuun asti viimeistelty kokonaisuus. Jo yhdessä kuvassa monta tarinaa."
(Like)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

64

Kustantaja