Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Runoilijan häät

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Rikas ja boheemi itävaltalainen pankkiiri Jerónimo Frank jättää vanhan elämänsä taakseen ja muuttaa pienelle Adrianmeren saarelle, jossa hän avaa uudelleen pitkään suljettuna olleen tavaratalon. Pian hän sopii avioliitosta nuoren kauniin Alia Emarin kanssa. Häistä on tulossa ennennäkemätön spektaakkeli. Sulhanen ja morsian eivät kuitenkaan ole yhtä innoissaan kuin kyläläiset. Jerónimo pelkää traagisen historian toistavan itseään: tavaratalon entinenkin omistaja oli mennyt naimisiin nuoren ja kauniin saarelaistytön kanssa, mutta tappanut tämän tahtomattaan hääyönä valtavankokoisella sukuelimellään. Alia Emar puolestaan ei iloitse häistä, sillä hän on rakastunut nuoreen Esteban Coppetaan, saaren myyttisen itsenäisyyssankarin jälkeläiseen. Mahtihäistä kehkeytyy laaja poliittinen selkkaus, johon sekaantuu lopulta miltei puoli Eurooppaa.

Chileläinen Skármeta kirjoittaa älykkäästi ja satiirisesti 1900-luvun alun kuvitteellisesta saaresta. Kiehtovan ja humoristisesti kerrotun, tositapahtumiin pohjautuvan tarinan käänteet tempaavat lukijan vastustamattomasti mukaansa. Runoilijan häät voitti vuonna 2001 arvostetun ranskalaisen Médicis-palkinnon. Kirjasta on tehty useita elokuvatarjouksia, joista kirjailija on toistaiseksi kieltäytynyt.
(Like)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Tekstinäyte

Elettiinpä kerran yltäkylläisyyden aikoja kaukaisella Kriittian rannikon saarella. Rypäleet turposivat auringossa kuin kimmeltävät kirkonkellot, sade oli kuin sukulainen joka ilahduttaa vierailullaan ja riemastuttaa lähdöllään, ja nuoret neidot torjuivat hienovaraisesti kuumaveriset sulhonsa, kunnes avioliitto liitti heidät yhteen. Marta Matarasso oli kaunein saaren tyttäristä, ja seudulla arvailtiin ja joskus lyötiin jopa vetoa siitä, kenen vaimoksi hän seitsemännentoista syntymäpäivänsä jälkeen päätyisi. Tässä syrjäisessä kolkassa asuu yhä hänen suosiostaan mitelleiden kiiltonahkakenkäisten tanssijoiden, kuparinruskeiksi ahavoituneiden kalastajien, kiihkeiden, vetelehtivien opiskelijoiden, mauttomiin kravatteihin ja viiksiin sonnustautuneiden byrokraattien sekä muiden vaikeasti määriteltävien miesten lapsenlapsia.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

275

Kustantaja

Kääntäjä