Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pölhökanto Iijoen törmässä

Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Omaelämäkerrallisen Iijoki-sarjan 25. osa Hyvästi, Iijoki päättyi vuoden 1958 loppuun, jolloin Kalle oli julkaissut esikoisromaaninsa. Romaanisarjan oli määrä päättyä siihen. Romaani Pölhökanto Iijoen törmässä asettaa sarjalla kuitenkin lopullisen pisteen: se kertoo Kallen rakennusmestarinurasta, kirjailijantyöstä, perhe-elämästä ja tutuiksi tulleiden kohtaloista Tampereella ja Taivalkoskella.

Romaani lähtee niistä tunnelmista, joihin Kalle jäi esikoisromaaninsa ilmestyttyä. Rakennusmestarin työ jatkuu kiivastahtisena, ja Tampereelle nousee rakennus toisensa jälkeen Kallen ohjauksessa. Samanaikaisesti jatkuu kotona toisenlainen urakka: kaikki vapaa-ajat Kalle naputtaa kirjoituskonetta, ja syksy syksyltä syntyy valmista myös kirjallisuuden alueella. Perhe kasvaa nelihenkiseksi, ja Kalle saa tuntea perhe-elämän onnea jos huoltakin. Kirjailijanelämä vaatii ujolta mieheltä julkisuudessa oloa, mutta tuo mukanaan myös arvokkaita uusia tuttavuuksia.

Vaikka Kalle perheineen vierailee ahkerasti Taivalkoskella, minne varsinkin jouluisin mieluusti kokoontuu koko laajentunut Päätalon kattilakunta, hän vähitellen juurtuu Tampereelle pihamaalleen istuttamisensa omenapuiden tavoin. Tampereella on oma perhe, työ ja laajeneva ystävä- ja tuttavapiiri. Elämä alkaa näyttää valoisampaa ja vauraampaa puoltaa. Tasaisen nousun katkaisee kuitenkin Kallen reistaileva terveys: vankka ja työlle ahne mies joutuu sydämensä takia löysäämään tahtiaan. Eikä siinä kylliksi, vaan Kalle joutuu työssään kirvelevän joskin kirjoittamisen kannalta onnekkaan ratkaisun eteen.

Mahtava Iijoki-sarja ei sittenkään loppunut 25. osaansa. Kalle Päätalon luomiin henkilöhahmoihin kiintyneet lukijat saavat lukea rakastamiensa ihmisten myöhemmistä elämänkohtaloista. Romaanissa käydään läpi neljä vuosikymmentä. Ikääntyvä Kalle Päätalo seisoo synnyinkotinsa tanhuvilla niin kuin yksinjäänyt pölhökanto: ikätoverit ovat kuolleet, nuoremmat ovat vanhenemassa. Mitä liikkuukaan jäljelle jääneen mestarin mielessä?
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
778