Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kultainen kaupunki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Moralistit ovat aina halukkaasti kuvanneet, miten nuori ihminen haaveilee suurkaupungin värikkäästä elämästä ja miten surkeasti hänelle siellä käy. Margaret Drabblen älykäs romaani heittää tämän perinteellisen asetelman päälaelleen.

Clara Maugham inhoaa pohjoisenglantilaista kotikaupunkiaan, harmaata ja ahdasmielistä Northamia, missä hyväksytään vain yksi ainoa elämäntapa, heidän omansa. Se on karun nonkonformistinen, se ei suvaitse elämäniloa eikä nautintoa, vaan näkee kaiken sellaiseen vivahtavankin syntinä. Claran äiti on tämän nurkuvan, kaunaisen asenteen ruumiillistuma, aina valppaana nujertamaan tyttärensä - niin kuin hänet itsensä on nujerrettu. Mutta Clara ei voi olla toivomatta, että jossakin muualla - Lontoossa ainakin! - elämä on toisenlaista kuin Northamissa. Hän on älykäs, ja se tarjoaa hänelle pakomahdollisuuden valtion opiskelustipendin muodossa: selvän rahan edessä hänen äitinsäkin on taivuttava siihen, että tytär lähtee Lontooseen, kultaiseen kaupunkiinsa.

Siellä Clara ryhtyy ottamaan kiinni menetettyä aikaa, keräämään ihmisiä ja kokemuksia. Hän löytää kuvittelemansa värikkäät, humaanit ihmiset Denhamin monipäisestä perheestä, johon hän tarmokkaasti ystävystyy. Nyt hän saa sitä mitä on toivonut: tunnekokemuksia, esteettisiä elämyksiä, saa kokea merkitsevän rakkaussuhteen, intohimon. Ironista kyllä, Clara saa kiittää halveksimaansa northamilaisuutta ahneesta määrätietoisuudestaan, jolla hän käyttää ihmisiä: hän levittää ympärilleen sekasortoa, mutta ei siitä piittaa, ei sitä edes huomaa, Hän elää vihdoinkin.

(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

254

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä