Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Keskiyön lapset

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Vuoden 1981 Booker Prize, Englannin merkittävin kirjallinen kunnianosoitus, myönnettiin Lontoossa asuvalle, Bombaysta kotoisin olevalle Salman Rushdielle teoksesta Keskiyön lapset. Kirja on mielikuvituksellinen raportti nykyajan Intiasta, humoristinen perhetarina ja maailmannielevä romaani, jota on jo ehditty verrata niin García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyteen kuin Günter Grassin Peltirumpuun.

Kertomuksen päähenkilö, Saleem Sinai -niminen poika, sattuu putkahtamaan maailmaan täsmälleen Intian vapautuksen hetkellä – keskiyöllä 15. elokuuta 1947. Hänen vaihtumisensa synnytyslaitoksella toiseen lapseen on ensimmäinen merkki siitä, että jotain erikoista on suunnitteilla hänen varalleen. Yhä ihmeellisempää tapahtuu. Saleem huomaa omaavansa telepaattisia kykyjä, pystyvänsä lukemaan ihmisten ajatuksia ja kommunikoimaan vaivatta eri puolilla Intiaa asuvien muiden keskiyön lasten kanssa. Hänelle avautuu suuria tehtäviä kuten toimiminen kaksoisvakoojana Intian ja Pakistanin sodassa…

Salman Rushdie on ”keskiyön lastensa” tavoin syntynyt 1947, muuttanut jo varhain Englantiin, saanut oppinsa Rugbyssa ja Cambridgessa, työskennellyt mainostoimittajana, julkaissut tätä ennen romaanin Grimus.

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tekstinäyte

Ja tarinoita on kerrottavana niin monia, liian monia, niin ylenmääräisesti yhteen kietoutuneita elämiä tapahtumia ihmeitä paikkoja huhuja, niin tiivis sekoitus uskomatonta ja maailmallista! Minä olen niellyt elämiä; ja minut tunteaksenne, vain tämän yhden minäni tunteaksenne teidänkin on nieltävä ne kaikki.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

495

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

571

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä