Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Neljäs nikama eli Veijari vastoin tahtoaan

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jeremias Suomalainen lähtee Atlantin taakse ja muuttuu Jerry Finniksi. Jerry Finn huomaa kohta olevansa Euroopasta saapunut etevä tohtori ja menestyvä kiropraktikko. Liukuhihnatahtiin hän parantaa selkäkipuja ja löytää aina vian neljännestä nikamasta alhaalta lukien. Ihmiset uskovat ihmetohtoriin ja maksavat hoidosta. Jerry Finn tekee rahaa. Ja raha ratkaisee amerikoissa.
Hiljainen Jerry Finn, sodasta selviytyneen ja velkansa maksaneen Suomen kokematon ja totinen sankarimatkailija, muuttuu uudessa maailmassa ”Veijariksi vastoin tahtoaan”. Hän vaeltaa kummallisuuksien keskellä muukalaisena. Hämmennys valtaa hänen mielensä mr. Universumien, naisten seksuaalielämää koskevien kiertokyselyiden ja pankkihuijareiden luvatussa maassa.
Neljäs nikama on menestyksekkäimpiä, ulkomailla ilmestyneitä romaaneja. Siinä Amerikka on nurinkurinen, hullu ja hurja maa, pelottava, lopulta myös kiehtova, paisunut ja paisuteltu. Toimintaa ja seikkailujen äkkikäänteitä vilisevän satiirinsa taustalla Larni kuvaa tavallisen ihmisen sopeutumisvaikeuksia nykyajan hullunmyllyssä.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

Vanhempien pitäisi ajatella tarkasti, ennen kuin antavat lapselleen nimen. Hänen nimekseen tuli Jeremias Joukahainen seuraavasta syystä: Päivää ennen kastetilaisuutta nuori isä oli juhlinut raskaasti muutamien liiketovereittensa seurassa. Hän maksoi siitä myös täyden huviveron: otti nöyrästi vastaan vaimonsa sanatulvan, jossa vihreä aviomies kuvattiin maailman viheliäisimmäksi olioksi. Kun sirkeäsilmäinen poikalapsi sitten vietiin kastettavaksi, aviopuolisot murjottivat. Vuosi sitten alkaneen avioelämän ylle ilmestyivät ensimmäiset pilvet. Pappi huomasi sen, mutta poika oli vielä onnistuneesti elämän vähäpätöinen sivullinen, jota puristivat vain kapalo ja äidin käsivarret. Kun veden pirskotteluun valmistautunut pappi tiedusteli vanhemmilta lapsen nimeä, vaimon huulet puristautuivat tiukasti yhteen kuin hohtimet, mutta mies alkoi pyydystellä sanoja:
-Mitähän jos kastettaisiin isän nimeen? Jeremias Joukahainen… Tai jos jätetään viimeinen nimi pois…
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

305