Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämänpuu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kotipappilan vieressä kuohuva Oinaskoski, suuret järvialueet ja havupuiset takametsät innoittivat nuoren opiskelijan Karl Johan Nordenforsin tekemään uhkarohkean päätöksen: Metsät ja vedet oli saatava tuottavaan käyttöön. Niissä oli kotipitäjän tulevaisuus.
Karl Johan saattaa opintonsa päätökseen. Syksyllä 1873 hänet vihitään papiksi, ja seuraavana vuonna hän aloittaa kotiseurakuntansa apupappina, isänsä apulaisena. Mutta virka ei estä häntä kehittämästä suunnitelmaansa Oinaskosken alueen teollistamiseksi. Isänsä ja hyvien ulkopuolisten neuvonantajien tukemana hän voittaa ympäristön, maanomistajien ja rahoittajien epäilyt. Vuonna 1878 perustetaan Oinaskoski Oy, ja kaksi vuotta myöhemmin aloittaa toimintansa yhtiön tuotantolaitos, yksiraaminen höyrysaha. Pitäjäläisiltä Koski-Kallen lisänimen saanut Karl Johan Nordenfors on pannut rohkeutensa ja mielikuvituksensa voimin pystyyn yrityksen, josta seuraavien sukupolvien aikana kasvaa kukoistava teollisuusyhtiö voimalaitoksineen, sahoineen, paperi- ja selluloosatehtaineen. Josta kehittyy kokonainen teollisuuskauppala.

Erik Tuomas-Kettunen, yksi talouselämämme nimekkäimmistä vaikuttajista, kuvaa romaanissaan asiantuntevasti ja mukaansatempaavasti Oinaskosken monivaiheista historiaa kolmen sukupolven aikana, kertoo sen elämän taistelusta vaikeissa kriisitilanteissa ja menestyksen päivinä. Ja yhtä värikkäänä kuin Oinaskoski Oy elää kirjan sivuilla Nordenforsien laaja suku, voimahahmoinaan kolme Koski-Kallea perheineen ja liiketuttavineen, ystävineen ja naissuhteineen.
Elämänpuu on verevä ja vetävä sukukronikka ja mukaansatempaava kertomus suomalaisen puunjalostusteollisuuden kehityksestä.
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
442
Kustantaja