Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sujut

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Alikersantti Lauri Ojala on ryhmässä joka varmistaa komppanian vetäytymisen Vuoksen yli. Muiden turvallisuuden varmistanut ryhmä jätetään kuitenkin oman onnensa nojaan: luvattu vene ei saavu heitä noutamaan. Ojala ylittää Vuoksen henkeään uhmaten ja lähtee kotiin. Kotona mieli on levoton. Ojala avaa äidille osoitetun kirjeen jossa ilmoitetaan pojan kadonneen taistelussa. Alikersantti ilmoittautuu uudelleen palvelukseen, mutta ei siten kuten tapana on.
(Sanojen aika)
Sujut kertoo erään suomalaisen sotilaan ’rintamakarkuruudesta’ ja hänen paluustaan joukko-osastoonsa jatkosodan loppuvaiheessa.
Pataljoona on vetäytynyt lohkollaan Vuoksen yli, silta on räjäytetty, mutta yksi komppania on jäänyt vihollisen puoleiselle rannalle. Alikersantti Ojala, peloton ja kokenut taistelija, saa käskyn jäädä ryhmineen varmistamaan tovereidensa ylimenoa. Heidät on luvattu noutaa välittömästi, mutta kun venettä ei kuulu, miesten on yritettävä vastarannalle omin neuvoin. Ojala käyttää kulkutienä sillan raunioita, saa vastaansa luotisuihkun omien puolelta, mutta pääsee kuin pääseekin ehjin nahoin perille. Komppaniasta ei kuitenkaan näy jälkeäkään, eipä koko pataljoonasta, ja silloin Ojala päättelee, ettei armeija häntä enää tarvitse, ollaan ’sujut’. Hän lähtee kävelemään ja kävelee saman tien kolmesataa kilometriä, kotitaloonsa asti, ehtiäkseen parhaiksi heinäntekoon.
Tällainen on romaanin jännittävä ja rivakka alku, ja jatko on yhtä jännittävä ja yllättävä: hirtehistä, vahvan huumorin ryydittämää tarinaa, jollaista vain Veijo Meri osaa kirjoittaa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
167
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Nimi
Ilmestymisaika
Sivumäärä
148
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Nimi
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
185
Osana julkaisua
Nimi
Ilmestymisaika
Osana julkaisua