Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Suistomaalla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Novellikokoelma sisältää kaksi pitkää novellia, ”Kuvanveistäjätär” ja ”Suistomaalla”. Ensin mainitun kertomuksen päähenkilö on kuvanveistäjä Riina Nevalainen jolla on palava halu muuttaa maailmaa, herätellä ihmisiä taiteensa kautta. Hän tekee uudenlaisella tekniikalla hämmästyttävän elävännäköisiä veistoksia yhteiskunnan vähäosaisimmista: huonosti palkatuista ja köyhyydessä elävistä työläisnaisista ja heidän lapsistaan. Riina Nevalainen onnistuu saamaan työnsä näytteille, koskettamaan niillä ihmisiä, mutta mikä onkaan luovan työn, taiteilijan kutsumuksen hinta?

Novelli ”Suistomaalla” taas kertoo päinvastaisen tarinan, kauppias Sakesta, jonka maailmankuva järkkyy hänen kohdatessaan kolme nuorta liftaria. Nuoret ovat idealistisia muusikoita, jotka jakavat keikkapalkkionsakin köyhälle yleisölleen. He suhtautuvat kriittisesti yhteiskuntaan, kunnioittavat kansanperinteitä ja vastustavat armeijaa. Heidän mukanaan matkatessaan Sakke oivaltaa oman maailmansa kapeuden, mutta onko Sakesta tosipaikan tullen sittenkään toimijaksi?

Mikkola tarkastelee novelleissaan yhteiskuntaa kriittisessä valossa: ”Kuvanveistäjättäressä” ääneen pääsevät veistoksia ihailevat työläisnaiset, jotka avautuvat kurjista oloistaan ja ”Suistomaalla”- novellissa poliisin toiminta on vähintäänkin kyseenalaista. Novelleista välittyy ajatus sydämensä kutsumuksen seuraamisen tärkeydestä, vaikka hintana sitten olisikin avioliitto - tai vapaus.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
kaksi novellia
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
108
Kustantaja
Kieli