Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mahtilintu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suuri luontoromaani
”Minua lämmitti tunne, että näin ja koin oikealla herkkyydellä, läheltä, sisältä, ilman erityistä pinnistelyä nähdä, kokea, ymmärtää. Ilman tarkoitusta saada jotakin.”

Mahtilintu on kunnianhimoinen ja henkilökohtainen kirja merikotkista. Se yhdistää tietoa ja tunnetta tavalla, johon vain harva luontokirja pystyy. Eero Murtomäki on ollut kiinnostunut merikotkista ikänsä, ja se näkyy: hän kirjoittaa uhanalaisesta lajista kuin omasta heimostaan.
Merikotkan lisäksi kirja kuhisee muutakin luonnon elämää: ylväitä kurkia, kettuja, mäyriä, sammakoita, haukia ja ruutanoita. Murtomäki kuvaa humoristisen sattuvasti ja tarkasti eläinten seurustelutapoja, saalistusta ja leikkejä. Hänen silmänsä harjaantuu pienimpiinkin yksityiskohtiin, jotka jäävät tavalliselta luontoharrastajalta huomaamatta.
Pitkillä kuvausmatkoilla hän etääntyy ihmisistä, säikkyy asutusta, kiertää savuja kuin kuvaamansa eläimet – hän muuttuu osaksi luontoa.
Mahtilintu on myös traaginen, surullinen kirja ihmisen töistä. Pesimäalueet kapenevat loma-asutusten tieltä, rantoja kaavoitetaan, perämoottorit parkaisevat – ja itäisessä naapurissa räjähtää ydinvoimala. Kukaan tai mikään ei ole turvassa. Ekologinen näkökulma leventää kirjan ohi tavanomaisten luontokuvausten.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

301

Kustantaja

Kieli