Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Billy Budd

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

’Valkoisen valaan’ (Moby Dick) mestarillinen tekijä kuoli köyhänä ja unohdettuna 1891. Vasta tällä vuosisadalla on osattu asettaa oikeaan arvoonsa hänen voimakkaat merikuvauksensa ja suuret psykologiset romaaninsa, joista niistäkin osa on meriaiheisia. Nuoruudessaan Herman Melville itse oli purjehtinut suurilla merillä mm. valaanpyyntilaivoissa, siitä hänen meriromaaniensa ikituore viehätys. ’Billy Buddin’ käsikirjoitus löydettiin vasta tekijän kuoleman jälkeen. Poikkeuksena hänen tuotantonsa pääosasta se on kirjoitettu vasta mestarin vanhuudenpäivinä.
Tarina kertoo komeasta kaksikymmenvuotiaasta keulamärssymiehestä Billy Buddista, ’ Kauniista Merimiehestä’ Hänen Majesteettinsa linjalaivassa ’ Indomitablessa’ 1790-luvulla, suuren kapinan jälkivuosina. Billy oli löytölapsi, luultavasti harha-askel, todennäköisesti jalompaa syntyperää kuin laivatoverinsa. Mutta vähemmän kuin jalo veri ja komea ulkomuoto hänessä merkitsi vilpitön mielen viattomuus ja säkenöivä nuori elämänilo, joka varsinaisesti teki hänestä tarunhohteisen merimiehen ja toveriensa suosikin.
Sunnuntailapsen Billy Buddin vastapoolissa, asemestari Claggartissa Melville kuvaa uudemmassa kirjallisuudessa harvoin jos koskaan tavattava ilmiötä: täydellistä, motivoimatonta synnynnäistä pahuutta. Mykistävällä psykologisella johdonmukaisuudella tekijä kuvaa Claggartin etenemistä kieroutuneella tiellään, mistä seurauksena suoraluontoinen, ihailtu nuorukainen joutuu aiheetta syytetyksi kapinavehkeilystä, kuolemaantuomituksi sokean ohjesäännön mukaan ja haudatuksi mereen.
Melvillen romaanissa aukeaa lukijalle monta näköalaa. Pääjuonensa ohella se antaa lavean ja värikkään kokonaiskuvan oloista Englannin laivastossa 18. vuosisadan lopulla, suuren laivastokapinan jälkivuosina. Psykologisessa mielessä se on järkyttävä todistuskappale viattomuuden täydellisestä suojattomuudesta pahaa tahtoa ja tunteettomia lakipykäliä vastaan. Ja tärkeimpänä kaikesta se on miehekäs ja vaikuttava meriromaani – niitä, joiden tuoreutta ja voimaa vuosikymmenet eivät saa katoamaan.
(takakansiteksti)

Herman Melville kirjoitti viimeisinä vuosinaan "Billy Buddin", tarinan englantilaiseen sotalaivaan pakolla värvätystä matruusista, joka hirtetään syyttömänä vuonna 1797. Kuvausta mielivaltaisen sotilaskurin ja puolustuskyvyttömän yksilön kofliktista pidetään Melvillen toisena mestariteoksena "Moby Dickin" ohella.

Teos julkaistiin vasta 1924 ja siitä saatiin lopullinen korjattu versio 1962. "Billy Budd, matruusi" on nyt ensi kerran suomennettu ennallistetun käsikirjoituksen mukaan.

(Pequod, 2015)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

132

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

136

Kustantaja

Kieli

Kuvittaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Alanimeke

sisäinen kertomus

Ilmestymisaika

Sivumäärä

151

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Käsikirjoituksesta toimittaneet Harrison Hayford ja Merton M. Sealts Jr
Uusi suomennos ennallistetusta käsikirjoituksesta.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

194

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä