Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Se kesä on mennyt

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Henkilöt ovat Poika, äiti, isä, veli, kyläläiset, mutta asioita ja tilanteita tarkastellaan vain Pojan silmillä. Hän katsoo äitiä, jonka käsissä valmistuu saunavasta. Hän näkee koivunlehden äidin käden selällä, tämä ei pyyhkäise sitä pois. Sellainen osoittaa täysin tasapainoista ihmistä, Poika ajattelee. Noista vielä tahmeista koivunlehdistä, pihkaisten silmujen kuorista alkaa kesä. Se on tiiviisti täynnä liikettä ja väriä ja tunnelmaa. Marko Tapio on ottanut talteen kesän kaikki yksityiset seikat – ei kuitenkaan mekaanisesti valokuvaten vaan taiteilijan kokemana elämisen lähikuvana.
Ukkospilvet lähtevät nousemaa ja nainen pyyhkii hikeä esiliinaan. Vettä tuiskuaa tuulen painamana, kengät ovat jääneet ladon eteen, vettä tulee räystään alta rappusille. Vastanteko ja kesän sade kuuluvat kirjassa ensimmäiseen jaksoon. Näitä on kaikkiaan kahdeksan, muut ovat: Astutus, Seurat, Ongella, Meidän herramme ja jumalamme asunnoissa, Rakkaustarina, Karhisen kertomus, Talo. Markotapiolaisittain mukana on huumoria: kun taloon tulleet kokoontuvat tupaan seuroja pitämään, vedetään yhdeltä mieheltä hammas hohtimilla navetassa; kun Poika – tässä on jo selvinnyt, että hän on 28-vuotias kirjailijaminä – alkaa kirjoittaa, ei asuintoveriksi asettunut hiiri enää lymyä koloonsa kirjoituskoneen nakutuksen kuullessaan, se on tottunut työtä tekevään toveriinsa.
Marko Tapio on rakentanut kesäkuvauksensa tyypillisistä tapahtumista, niiden havainnollisista ja tuoreista yksityiskohdista; mukana on jokainen kesään kuuluva osanen, koivunlehdestä isän päivettyneeseen samettilakkiin, maamiehen multaisesta kädestä Kusiaislahden ukkosen jylinään.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

219

Kustantaja