Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaksi kertaa kadonnut

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kahvilassa työskentelevä Lolita saa lahjaksi käytetyn kameran, jonka sisällä on kehittämätön filmi. Filmiltä löytyy sarja miehestä ja naisesta otettuja kuvia. Lolita saa selville, että kuvien mies on Ramon Basha, lento-onnettomuudessa vuonna 1971 kadonnut kommunistianarkisti, joka on julistettu kuolleeksi mutta joka ilmeisesti on vielä elossa. Lolitan uteliaisuus muuttuu pakkomielteeksi ja hän päättää selvittää Bashan arvoituksen. Mysteerin ratkomisen myötä juoneen punoutuu joukko muita ihmisiä, muun muassa postinkantaja Jules, Lolitan syvänmerentutkija-isä, prostituoitu Natasha ja hänen rakastajansa sekä kirjailija Simon.

Kaikkien kohtalot kietoutuvat vääjäämättä toisiinsa, vaikka he eivät tiedä sitä. Juonen käänteisiin kulkeutuneet henkilöt ovat tahtomattaankin osa loppuratkaisun verkostoa, joka paljastuu herkullisen salakavalasti.
(takakansiteksti)
Tarina tarjoilija Lolitasta, kadonneesta kommunistianarkisti Ramon Bashasta, postimies Juleksesta, rouva Gossardista, merentutkija Espositosta, prostituoitu Natashasta ja kirjailija Simonista on kuin katsoisi Kaurismäki- elokuvaa. Dialogi on lyhyttä, juoni etenee pienin katkelmin henkilöiden elämässä. Aivan heti ei pääse perille miten kaikki epämääräiset tapahtumat liittyvät toisiinsa. Luvut tihkuvat rivien välistä epätoivoa, kaipuuta ja pettymystä näennäisten tapahtumien rinnalla. Yksinäisyys, erillisyyden tuntu ja elämätön elämä saavat kaikki kirjan henkilöt tekemään outoja ja äärimmäisiä asioita. Päähenkilön, Lolitan, rohkeus palkitaan ja tapahtumavyyhti saa lopulta ratkaisun. Miksi Lolita takertui Ramon Bashan mysteeriin, miksi rouva Gossardin huoneisto on peitelty valkoisin lakanoin, miksi Natashan vartalo on täynnä arpia, miksi kirjailija alkoholisoitui, miksi pitää lähteä Bahiaan löytääkseen itsensä? Rakkaus on kummallinen asia.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Seuraavana päivänä herra Esposito taitteli pieneen kovapintaiseen matkalaukkuun kaksi valkoista kauluspaitaa, yhden sinisen kauluspaidan ja housut. Paidat oli tehnyt eräs juutalainen räätäli ja ne olivat hyvin miellyttäviä. Muut vaatteet herra Esposito ajatteli ostaa paikan päältä. Mutta paidat olivat ainutlaatuisia ja hän ajattelikin: mitä ihminen tarvitsee muuta kuin yhden hyvän paidan (tai kaksi).
Lisäksi hän asetteli laukkuun jonkin verran tarpeellista pikkutavaraa, kaiken kaikkiaan hyvin vähän. Olkalaukkuun hän pakkasi pienen lahjapaketin ja kaksi lentolippua paratiisimaiselle Bahialle. Lähtöpäivämäärä oli 16. joulukuuta.
Sitten hän luki pienestä pehmeäkantisesta kirjasta: Bahiassa on paratiisimainen luonto ja erinomaiset edellytykset rentoutumiseen ja erilaisiin urheiluharrastuksiin. Elämänrytmi on leppoisa ja kiireetön. Bahian rannat ovat kuuluisia valkeasta hiekastaan ja yöt samban kuumasta sykkeestä ... Hän luki vielä: Bahialainen nainen on tumma ja taikauskoinen, kerrassaan mysteeri...
Herra Esposito nojasi tuolissaan taaksepäin ja sulki silmänsä. Hänen pankkitilillään oli sen verran säästöjä, että niillä eläisi arviolta kaksi vuotta ilman työtä. Entä sen jälkeen? Herra Esposito tunsi onnea epävarmuudestaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kustantaja

Kieli