Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Marmorijyrkänteillä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Ernst Jüngerin pienoisromaani Marmorijyrkänteillä (Auf den Marmorklippen) on kuvaus kulttuurin romahduksesta, yhteisön hajoamisesta ja tyrannian synnystä. Vanha elämänmuoto menettää uskottavuutensa ja elinvoimansa, perinne näivettyy, jumaluudet vanhenevat ja kuolevat, ja ihmiset kaipaavat jotakin uutta ja voimakasta, mihin heittäytyä ja turvautua. Tällöin kulttuurin merkitystyhjiöön astuu tyranni, joka kylä ymmärtää ihmistä ja osaa vedota hänen syvimpiin haluihinsa, muttei pysty tuomaan elämän kadotettua mielekkyyttä takaisin.
romaani ilmestyi Saksassa 1939, juuri ennen sotaa, Hitlerin vallan ja suosion ollessa suurimmillaan, ja sitä voidaan lukea myös kansallissosialismin nousunallegoriana. Myyttinen metsäruhtinas, Riistanvalvoja, on Jüngerin luoma unenkaltainen tiivistymä kansallissosialistisesta johtajatyypistä – sekoitus ainakin Hitleriä ja Göringiä – joka valvomiltaan metsäseuduilta yllyttää ja tukee väkivaltaisia ja rikollisia joukkioita päästäkseen sitten esiintymään järjestyksen palauttajana. Hajaannuksen ja kaaoksen lisääntyessä romaanin kertoja ja hänen ystävänsä veli Otho, joilla on monia yhtäläisyyksiä Ernst Jüngerin ja hänen veljensä, Friedrich Georg Jüngerin kanssa, yrittävä vetäytyä maailmasta tutkiakseen kasveja ja mietiskelläkseen kasvun mysteeriä, mutta joutuvat lopulta sekaantumaan väkivaltaiseen kapinaan ja sisällissotaan. Koska kertoja ja veli Otho ovat aikoinaan kuuluneet Riistanvavojan salaiseen maruetanialaisjärjestöön ja osallistuneet sen jäseninä sotilaallisiin ja poliittisiin operaatioihin, on kertojan ja Othon vaikea vahvan lojaalisuussiteen vuoksi kääntyä nousevaa tyrannia vastaan. Kun he sen loopoulta tekevät, on kääntymisen kuvauksessa itsetilityksen maku.
Teos ennakoi keskitysleirejä, kansanmurhia ja Saksan romahdusta, mutta tarjoaa myös nihilismin vastavoimaksi luonnonfilosofiaa, missä perinteiden ja luonnon kunnioittaminen sulautuvat toisiinsa.
(lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

203

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

143

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

139

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1950. Första upplaga i denna översättning 2011

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli