Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kaivos ja kartano

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Romaani skotlantilaisen kaivoskaupungin elämästä. (Otava)

Tämän Croninin uuden romaanin tapahtumat liikkuvat vuosisatamme alusta maailmansotaan ja sen mielenkiintoinen juoni jännittyy kahden suuren vastakohdan välille. Parhaassa miehuudessaan on kaivoksenomistaja Richard Barras, hyvin menestynyt, voimakas ja päättäväinen mies. Hänen kotinsa, jossa kolme lasta varttuu, on niin upea ja kaunis kuin aistilla ja varallisuudella voidaan aikaansaada. Kaivos on niin suurisuuntainen, että sen työväki täyttää melkein kokonaisen kaupungin. Tätä työväkeä kaivoksenomistaja käyttää omien päämääriensä toteuttamiseen siten, että hän saa siitä mahdollisimman suuren hyödyn. Eräs etevimpiä ja valistuneimpia hänen työmiehistään on Robert Fenwick. Tämä taistelee kaivoskaupungin pienien työläismajojen siedettävän toimeentulon puolesta. Velvollisuudelleen hän pysyy uskollisena vielä silloinkin, kun hän tietää sen suorittamisen johtavan varmaan tuhoon. Fenwickin poika, David, astuu isän jälkiä, ja hänen elämäntyönsä on romaanin juonessa keskeisenä.

(Otava)

Romaanin nyt ilmestyneessä toisessa osassa maailmansodan näytelmä päättyy, mutta taloudellisen ja yhteiskunnallisen elämän kuohunta jatkuu. Päähenkilöt David Fenwick ja Arthur Barras vievät kumpikin omalla tavallaan uransa päätökseen.

(Otava)

- - -

Tosiasioihin perustuvan romaanin tapahtumat on sijoitettu vuosisadan alun skotlantilaiseen kaivoskaupunkiin. Huoletonta elämää kartanossaan viettävän häikäilemättömän kaivoksenomistajan vastakohtana on köyhän kaivostyöläisen Robert Fenwickin perhe. Kirjan varsinainen päähenkilö on David Fenwick, opintielle ponnistautunut lahjakas nuorukainen, joka vapauttaa itsensä ympäristön ja avioliitonkin alaspäin vetävästä siteestä kulkeakseen valitsemaansa tietä. Toisessa osassa David on päässyt päämääräänsä: parlamenttiin ajamaan kaivostyöläisten asiaa. Hänen on kuitenkin laskettava aseensa ja palattava kaivokseen, jossa nyt on uusi omistaja. Aaltomainen tapahtumain kiertokulku alkaa jälleen uuden sukupolven astuttua taistelijain riveihin kummallakin puolen. Cronin hallitsee täydellisesti kuvattavansa ja luo heistä jokaisesta mieleenpainuvan kohtalon.

(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

387

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Kaksi nidettä.

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

676

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä