Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rukous Katarzyna Horowitzille

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Puolalainen Katarzyna astuu junasta keskitysleirin rampille. Hän on perheineen matkalla kohti tuhoa, kun kohtalo puuttuu peliin. Varakkaiden amerikanjuutalaisten puhemies poimii Katarzynan kaasukammioon taivaltavasta ihmislaumasta. Ryhmä käy kauppaa hengestään: heidät on luvattu vaihtaa vastapuolen sotavankeihin.
Kuumeinen ilmapiiri liikkuu pelastuksen mahdollisuudesta tuhon vääjäämättömyyteen. Kuolemaa ei voi lahjoa eikä pelastusta ostaa - Katarzyna ymmärtää sen ennen muita. Nuoresta naisesta kasvaa ihminen, joka on kypsä moraaliseen valintaan.

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Katarzyna tunsi sydämensä lyövän — hän ei kuullut ääntäkään. Laukausten kuivakka pauke vaimeni — hän tiesi ja tappoi. Eikä se ollut niin mahdotonta kuin hän oli luullut koko elämänsä ajan ja vielä silläkin hetkellä, kun painoi liipaisinta. Nyt myös saksalaiset sotilaat vetivät kiireesti pistoolit koteloistaan: jotkut eivät tosin ihan ehtineet ja toiset kadottivat omansa useiden jalkojen yhtäaikaisesta liikkeestä syntyneessä sekasorrossa. Laukaustakaan ampumatta kaikki siirtyivät ensimmäiselle ovelle ollakseen haa-voittamatta omiaan, turvatakseen selustansa ja estääkseen ulospääsyn levottomasti liikehtivältä mieslaumalta, jolle pako ei tullut mieleenkään. Vain kaksi univormupukuista nuorukaista piti tätä aseetonta parvea järjestyksessä sillä aikaa kun kaksi muuta sotilasta kantoi pois haavoittuneet. Lopulta hekin poistuivat muiden jäljessä — luultavasti ainoastaan siksi, että Katarzyna Horowitz saattaisi ampua uudestaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Kääntäjä