Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Peltirumpu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Peltirumpu on rehevä veijariromaani, satiiri meidän aikamme ja kaikkien aikojen ihmisistä. Romaanin päähenkilö Oskar on murhasta syytettynä passitettu sairaalaan mielentilatutkimusta varten. Siellä hän sanelee hoitajalleen koko kirjavan elämänsä, tunnontarkasti, häikäilemättä ja ketään säälimättä. Hän on syntynyt 1920-luvun Danzigissa, Saksan ja Puolan etujen leikkauskohdassa, kokenut jo pikkulapsena aikuisten maailman likaisuuden ja valheellisuuden ja päättänyt jäädä näennäisesti pikkulapsen asteelle. Tätä roolivalintaa helpottaa vielä sekin, että Oskar pysyy ulkoiselta olemukseltaan kääpiönä. Hän kokee kotiseudullaan sodan syttymisen ja Saksan musertavan tappion, hän toimii nuorisorikollisten päällikkönä, käy välillä ilveilijänä ja rumpalina viihdyttämässä sotilaita rintamalla ja elättää itseään sodan jälkeen Länsi-Saksassa mitä erilaisimmissa ammateissa, kunnes sotkeutuu arvoitukselliseen rikosjuttuun.
Grassin kerronta on rytmikästä ja vyöryvää, samalla kertaa viiltävän älykästä ja valtoimenaan kuohuvaa, se on tulvillaan ironiaa, herkkyyttä, irvokkuutta ja viisautta.

(takakansiteksti)

- - -

Oskar Matzerath ei ole tavallinen lapsi: syntymästään asti hän kykenee rikkomaan lasia läpitunkevalla kiljunnallaan. Kolmevuotiaana hän saa lahjaksi peltirummun, josta tulee hänen kallein aarteensa. Samalla hän päättää lopettaa kasvamisen, sillä hän on huomannut aikuisten maailman olevan tympeä ja tekopyhä. Rummuttavan antisankarinsa kautta Günter Grass kuvaa Eurooppaa ravistelevia mullistuksia, natsiaikaa, toista maailmansotaa ja holokaustia - lähtökohtanaan se saksalainen pikkuporvarillinen maailma, jossa hän itsekin kasvoi.

(Otava)
Kirjallisuudenlaji
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Elokuvat
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
712
Kustantaja
Ilmestymisaika
Sivumäärä
461
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
712
Kustantaja
Kääntäjä
Lisätietoja
Jälkisana: Jukka Koskelainen.