Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kannaksen kansaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kaunis, lämmin kertomus erään kannakselaissuvun vaiheista seitsemän vuosikymmenen ajalta.

Eräänä kauniina kesäisenä lauantaina 1850-luvun alussa tuli Tahvo Mikonpoika Seppänen Inkerinmaalta Matti Alhasen taloon Riitamaan Rasalan kylään. Talossa tarvittiin kipeästi työvoimaa; Tahvo ryhtyi töihin, rakastui talon tyttäreen, heleään Ristiinaan, ja rakensi ajan oloon oman talon itselleen ja perheelleen.
Näin saa alkunsa Seppäsen Tahvon ja Ristinan suku. Heille siunaantuu kolme potraa poikaa: Juhana, Matti ja Antti. Vuodet kesineen ja talvineen, iloineen ja suruineen vierivät, pojat kasvavat; ja ennen pitkää tulee heidän aikansa aloittaa oma elämä.
Juhana on rauhallinen ja sovitteleva, kuin luotu talon pitäjäksi. Matti ja Antti ovat luonteeltaan vilkkaampia, myös vaimot he ennättävät hankkia ennen vanhinta veljeä. Kuokkalan Vanassista johtaa Matin tie Raivolaan, jonne hän perustaa hyvin menestyvän maalaiskaupan. Antin elämä sen sijaan ei suju tasaisesti, parhaassa miehuusiässä tämä ”salakuljettajien kuningas” ammutaan Suomen ja Venäjänä rajalla.
Mutta elämä jatkuu; nyt ovat kasvamassa jo Juhanan, Matin ja Antin lapset. Ja tämänkin sukupolven vaiheita seurataan niin pitkälle että heidän elämänsä suunta näkyy.

Kannaksen kansaa on pitkälti todellisuuspohjainen. Haastatteluihin ja arkistotietoihin rakentaen rovasti Paavo Kiuru on tallettanut tähän kirjaan elävän kappaleen yhden kannakselaisen suvun historiaa, karjalaista elämää sellaisena kuin se ennen on ollut.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

218