Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valkoinen nainen

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Afrikka on seikkailu, taistelu, romanssi ja rukous

”Sillä hetkellä kaikki paha tuntui Anitasta olevan hyvin kaukana, ja kaikki maailman rakkaus tässä, missä hänen perheensä eli ja hengitti.”

Afrikassa yö ei laskeudu, se putoaa mustana kuin nubialainen nahka. Anita asuu miehensä Kimmon ja kahden pienen poikansa kanssa Tansaniassa. Mies suojelee eläinpuiston villieläimiä salametsästäjiltä, äiti hoivaa lapsia ylellisessä talossa, joka suojataan yöksi kaltereilla. Elämä on auringonpaistetta ja rakkautta täynnä, kunnes välähdykset menneisyydestä alkavat vainota.

Anita suojelisi perhettään kuin naarasleijona, uhraisi henkensäkin heidän puolestaan. Mutta mitä hän pelkää? Keitä ovat uhkaavat valkoiset miehet?

Valkoinen nainen täydentää Päivi Alasalmen tiiviin tummasävyisten naisromaanien trilogian. Lämmin perhenäytelmä muuttuu karmivaksi sukellukseksi kärsineen naisen muistojen pimentoihin. Alasalmi kuvaa eläytyen Afrikan maagisen maiseman, luonnon ihmeineen ja ihmisen pienuuden loputtoman savannin rinnalla. Valkoinen nainen on myös kannanotto länsimaisen yhteiskunnan arvoihin, kulutuskulttuuriin sekä kolonialismiin.
(Gummerus)
Anita elää unelmaelämää Tansaniassa miehensä ja kahden poikansa kanssa. He asuvat turvallisessa omakotitalolähiössä Dar es Salaamissa. Sillä aikaa kun kun aviomies Kimmo työskentelee kansallispuistossa eläintensuojelutehtävissä vartijana, Anita tapailee muita kotirouvia, huolehtii poikiensa koulunkäynnistä ja siemailee gin toniceja laskevasssa auringossa uima-altaan reunalla.

Sitten eräänä päivänä oudot valkopukuiset valkoiset miehet alkavat seurata Anitaa kaupungilla ja ilmestyä paikalle silloin kun sitä vähiten voisi odottaa. Miehet kiusaavat naista käsittämättömillä syytöksillä ja menneisyyden tapahtumilla ja lopulta kidnappaavat Anitan parhaan ystävättären Gretchenin keskellä kirkasta päivää.

Anitan on pakko ryhtyä ajattelemaan omaa menneisyyttään ja yhtäkkiä maailma muuttuu täysin absurdiksi. Trauman ja siitä seuranneen murhenäytelmän tunnustaminen aiheuttaa vihdoin selkeyttävän käänteen. Sitä ennen savannin ylle laskeutuu tumma yö.

”..portti, jonka pitäisi pysyä kiinni, oli auennut ja päästänyt omituiset voimat valloilleen..” (Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

311

Kustantaja